Trda koža na stopalih ni lepa na pogled. Če jo zanemarimo, pa se lahko razvije v pogoste težave s stopali, kot so otiščanci, razpokane pete in kurja očesa. Hansaplast, strokovnjak za trdo kožo, v tem članku razlaga, kje tiči vzrok za te težave, kako preprečiti nastanek trde kože in kako jo odstraniti, ko se že pojavi.

Kaj povzroča trdo kožo na stopalih?

Primarna vzroka za trdo kožo na stopalih sta čezmerni pritisk in trenje. 
Naša stopala so pod stalnim pritiskom: naj gre za hojo, tek ali dolgotrajno stanje na mestu, stopala vedno nosijo našo težo.

Stopala so izpostavljena tudi pritiskom in trenju zaradi trdih površin in neprimerne ali neprilegajoče se obutve. 
Če sta pritisk in trenje dolgotrajna in če suhe kože na stopalih ne oskrbimo:

Razpokane pete, otiščanci in kurja očesa so zelo pogoste težave s stopali in so lahko tako neprijetni na pogled kot tudi neudobni. S staranjem naša koža postaja bolj suha, zato smo vse bolj nagnjeni k pojavu težav na stopalih. Deformacije, kot so valgusna deformacija palca in kladivasti prsti, spremenijo tudi obliko stopal, kar poveča možnost trenja in s tem nastanka kurjih očes in otiščancev.

Suha trda koža na stopalih je pogosta težava.
Naša stopala so stalno pod pritiskom, koža na njih se zlahka izsuši in otrdi.
Nazaj na vrh

Katere so glavne težave s trdo kožo na stopalih?

 

Obstajajo štiri glavne težave s stopali, povezane s trdo kožo:

  1. Suha koža
  2. Odebeljena koža
  3. Razpokana koža
  4. Kurja očesa
 

Suha koža na stopalih

Koža na stopalih nima žlez lojnic, zato je zelo dovzetna za suhost. Naša stopala so tudi stalno izpostavljena pritiskom – naj gre za hojo, tek ali preprosto stanje na mestu, stopala nosijo našo težo. Neprimerna obutev stanje samo še poslabša. Zaradi teh obremenitev povrhnjica (najbolj zunanja plast kože) na stopalih postane debelejša in trša. To je naravna reakcija kože, ki se pojavi za zaščito globljih plasti, toda zaradi nje je vsrkanje in zadrževanje vlage, ki jo koža potrebuje, še težje. Posledica tega je, da se koža še bolj izsuši. Več o tem, kako se koža na stopalih izsuši in kako se razvije trda koža, preberite v članku o suhi in trdi koži.

Suha koža na stopalih vodi v trdo kožo.
Koža na naših stopalih je nagnjena k suhosti in se na zunanji pritisk in trenje odzove tako, da otrdi.

Odebeljena koža na stopalih

Če pritisk ne poneha in stopal ne oskrbimo, se na suhi koži hitro razvijejo otiščanci: odebeljena, dvignjena mesta kože, ki se tipično pojavijo na podplatih in petah. Otiščanci so najpogostejša težava1, več o tem lahko preberete v članku o suhi in trdi koži.

1 Vir: Foot Monitor 01/2008, GER/F, n=1,000

Suha koža na stopalih privede do otiščancev na petah.
Otiščanci se pogosto razvijejo na petah.

Razpokana koža na stopalih

Če je koža zelo suha in odebeljena, pritisk pa ne poneha, se pojavijo razpoke (znane tudi kot fisure), najpogosteje na petah. Razpoke so sprva bolj težava za videz kot udobje, toda če jih ne oskrbimo, lahko postanejo boleče. Razpoke predstavljajo poškodovano bariero kože, in če jih pustimo, da se poglobijo in odprejo, lahko pride do okužbe odprtih ran, kar privede do resnejših stanj. Preberite več o razpokanih petah.

Odstranite suho kožo s stopal, da preprečite razpoke.
Razpoke se pojavijo na suhi, odebeljeni koži.

Kurja očesa

Če pritisk ali trenje, ki prispeva k odebelitvi kože, na določenem mestu ne preneha, se lahko izoblikuje kurje oko. Kurja očesa imajo trdo jedro ali korenino, ki lahko postane prepletena z živci kože, zato je ob neposrednem pritisku boleča. Najpogostejša so na predelih, ki so izpostavljeni največjemu pritisku obutve, na primer na vrhu prstov na nogah, vendar se lahko pojavijo tudi na podplatih in med prsti. Več o tem lahko preberete v članku o kurjih očesih
Trda koža na stopalih in kurja očesa
Kurja očesa se razvijejo zaradi ponavljajočega se drgnjenja na določenem mestu na koži.
Nazaj na vrh

Kako lahko preprečim ali odstranim trdo kožo na stopalih?

Redna nega stopal v kombinaciji z izbiro in nošnjo primerne obutve pomaga ohranjati zdravje stopal in zagotoviti kar najboljši videz in otip.
Izdelki za nego stopal znamke Hansaplast
Hansaplast: strokovnjak za trdo kožo
Kot strokovnjak za trdo kožo je Hansaplast vodilni inovator na področju nege stopal že več kot sto let. Naši preizkušeni izdelki za nego stopal klinično in dermatološko dokazano nudijo učinkovite rešitve za vse štiri težave s trdo kožo na stopalih.

Suha koža: Vsak dan navlažite svoja stopala s Hansaplast vlažilni kremo za suha stopala.  Z 10-odstotno ureo daje suhim stopalom navlažitev, ki jo potrebujejo, da ostanejo mehka, gladka in zdrava. Z redno uporabo lahko pomaga preprečiti otiščance in razpoke.

Vir: Beiersdorfova dermatološka študija, v kateri je sodelovalo 33 oseb (vključno z 19 diabetiki), ki so izdelek uporabljale dvakrat dnevno dva tedna, 2013.

 
Odstranite suho kožo na stopalih z znamko Hansaplast.
Hansaplast zagotavlja učinkovito nego suhih stopal.

Odebeljena koža: Sledite Hansaplastovim priporočilom za stopala brez trde kože z izdelki, kot sta Hansaplast negovalni piling za trdo kožo in Hansaplast intenzivna krema za trdo kožo. Ko odstranite trdo kožo, ne pozabite vsak dan nanesti Hansaplast vlažilne kreme za suha stopala, da ohranite mehko in gladko kožo.


Vir: Beiersdorfova dermatološka študija, v kateri je sodelovalo 33 oseb, ki so izdelek uporabljale dvakrat dnevno dva tedna, 2013.

 
Odstranite trdo kožo za zdrava stopala: prej in potem
91 odstotkov uporabnikov je dejalo, da je bila njihova koža opazno mehkejša in bolj gladka že po štirih dneh, rezultati pa so se nato sčasoma še izboljšali.

Razpokana koža: Hansaplast mazilo za razpokane pete je pomirjajoče mazilo brez vode, ki vsebuje pantenol in bisabolol ter ustvari optimalne pogoje za celjenje in okrepi koži lastno zaščitno bariero. Klinično in dermatološko je dokazano, da zagotavlja hitro in učinkovito rešitev za razpokane pete, rezultati pa so opazni že po samo štirih dneh uporabe.2

2 Vir: Beiersdorfova dermatološka študija, v kateri je sodelovalo 33 oseb, ki so izdelek uporabljale dvakrat dnevno dva tedna, 2013. 88 odstotkov uporabnikov je potrdilo, da krema obnovi gladko in zdravo kožo že po štirih dneh – kar se vidi in občuti. 94 odstotkov udeležencev se je strinjalo, da je bila razpokana koža zaceljena po dveh tednih.

 
Izdelki za nego stopal za suho, razpokano kožo
Hitra in učinkovita nega za razpokane pete s Hansaplastovim izdelkom za nego stopal

Kurja očesa: Hansaplastova ponudba vključuje obliž za kurja očesa za preprosto in priročno odstranjevanje kurjih očes ter ščitnike za otiščance, ki ščitijo kožo pred nadaljnjim pritiskom. Več o tem lahko preberete v članku o kurjih očesih. Ne pozabite nanesti Hansaplast vlažilne kreme za suha stopala, da preprečite pojav trde kože in zmanjšate možnost nastanka kurjih očes.

Vir: Kuhlmann M. et. al., Local tolerability and efficacy of a corn plaster with salicylic acid. FIP World Congress of Podiatry, Montreal 2016; 50 testirancev.

 
Hansaplast izdelki za kurja očesa
Kurje oko, oskrbljeno s Hansaplast obližem za kurja očesa s salicilno kislino

Nazaj na vrh

Kje lahko izvem več o stopalih?

Ta članek vam daje pregled nad tem, kaj povzroča trdo kožo na stopalih, in predstavi štiri glavne težave s stopali.
Stanja suhe kože na stopalih

Več o teh stanjih stopal lahko preberete v naših člankih:

Nazaj na vrh