Padec po stopnicah, prometna nesreča ali operacija: v življenju so številni dogodki, ki na koži pustijo posledice v obliki večjih ali manjših brazgotin. Skoraj vsakdo ima vsaj eno ali celo več brazgotin, ki ga spominjajo na takšne situacije. Brazgotine ne povzročajo samo neugodja in bolečine ali preprečujejo mobilnosti, temveč lahko tudi zmanjšajo samozavest, zlasti če so na vidnih mestih telesa.

Kako nastanejo brazgotine?

Nastanek brazgotin je naraven del procesa celjenja po poškodbi kože. Samo rane, ki ne prizadenejo usnjice, se lahko zacelijo brez brazgotine. Ker organizem ne more nadomestiti uničenega, visoko specializiranega tkiva na enak način, rano popravi z vlaknastim vezivnim kolagenskim tkivom, ki »poveže« pretrgano kožo. Celo ko se rana že zaceli, telo še naprej usmerja kolagen na mesto poškodbe, kar sčasoma povzroči spremembe v velikosti in obliki brazgotine. Tako imenovana faza »zorenja« lahko traja do dve leti. Čeprav večine brazgotin ni mogoče v celoti odstraniti, lahko z ustreznimi ukrepi zagotovite enakomernejše celjenje rane in tako zmanjšate vidnost obstoječe brazgotine. Odkrijte več o celjenju ran tukaj.

Roka z brazgotino na hrbtni strani
Nazaj na vrh

Različne vrste brazgotin

Normalne brazgotine se običajno zacelijo kot tanke in blede črte. Zaradi določenih dejavnikov, kot so globina rane, lokacija poškodbe ali tip kože, pa se pri nekaterih ljudeh lahko razvijejo nenormalne brazgotine.
 1. Hipertrofične brazgotine

  Hipertrofične brazgotine so videti rdeče in dvignjene nad površino kože, lahko tudi srbijo. Zanje je značilna prevelika količina kolagena, ki jo povzroči napaka pri uravnavanju procesa celjenja. Hipertrofične brazgotine so dvignjene nad raven okoliške kože, vendar so omejene na prvotno območje rane.
  Medicinski prikaz hipertrofične brazgotine
 2. Keloidne brazgotine

  Podobno kot hipertrofične brazgotine so tudi keloidne rdeče in dvignjene ter prav tako kažejo čezmerno količino kolagena. Vendar pa se keloidne brazgotine v nasprotju s hipertrofičnimi raztezajo čez prvotno območje rane. Keloidi vplivajo na kakovost življenja, saj lahko ovirajo gibanje, povzročajo bolečino in srbečico. Bolj verjetno se razvijejo pri ljudeh s temnejšo kožo in se sčasoma ne ublažijo ali zbledijo.
  Medicinski prikaz keloidne brazgotine
 3. Atrofične brazgotine

  Za atrofične brazgotine so značilne vdolbine v koži in najpogosteje nastanejo kot posledica aken ali določenih bolezni, kot so norice. Histološko so rezultat izgube kolagena v usnjici.
  Medicinski prikaz atrofične brazgotine
Nazaj na vrh

Kateri so dejavniki tveganja?

Nekateri posamezniki so dovzetnejši za nenormalno tvorjenje brazgotin kot drugi. To vključuje mladostnike in mlade odrasle ter tiste s temnejšo kožo. Na keloidne brazgotine lahko vplivajo tudi dedne predispozicije. Poleg tega je pomembna tudi lokacija brazgotine na telesu. Na primer brazgotine, ki nastanejo na sklepih, predstavljajo večje tveganje za nenormalen razvoj. Tvorbo brazgotin lahko poslabšajo tudi nekateri zapleti, kot so hematomi, okužbe, tujki ali otekline.
Nazaj na vrh

Kako zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin

Brazgotine nastanejo v zadnji fazi celjenja rane. Da zmanjšate tveganje za pojav nelepih brazgotin in zagotovite varno in hitro celjenje, vam priporočamo, da upoštevate nekatera osnovna načela nege ran: 

 • Čiščenje rane: Ker lahko okužbe povečajo tveganje za nenormalno tvorbo brazgotin, vedno pazite, da rano pravilno očistite in iz nje odstranite delce, umazanijo in bakterije. Uporabite Hansaplast sprej za rane, da rano očistite brez bolečin.
 • Zaščita rane: Poskrbite, da je rana prekrita z ustreznim obližem ali sterilno oblogo za rane znamke Hansaplast. Tako boste rano zaščitili pred mikroorganizmi, ki bi lahko zašli vanjo in upočasnili celjenje ter povzročili morebitno okužbo.
 • Celjenje rane v vlažnem okolju: Strokovnjaki priporočajo celjenje v vlažnih pogojih, kar zmanjša tveganje za nastanek brazgotine in pripomore k hitrejšemu celjenju rane. Nanesite Hansaplast mazilo za celjenje ran, da ustvarite optimalne pogoje za celjenje in spodbudite hitro celjenje z manjšim tveganjem za pojav brazgotine.

Upoštevajte tudi naslednje nasvete, ki prav tako preprečujejo nastanek brazgotin

 • Zaščitite rane in novo nastale brazgotine pred sončnimi žarki.
 • Ran in novo nastalih brazgotin ne izpostavljajte ekstremnim temperaturam.
 • Izogibajte se telesni vadbi ali aktivnostim, ki povzročajo napetost tkiva brazgotine.
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti in zmanjšati brazgotine

Ker brazgotine na splošno veljajo za neprivlačne in lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja, jih pogosto skušamo zmanjšati ali skriti. V primeru hudih brazgotin so na voljo številni medicinski postopki, ki jih lahko izvajajo dermatologi, kirurgi in drugi zdravstveni strokovnjaki. Bolj invazivne tehnike lahko med drugim vključujejo kortikosteroidne injekcije, kemične pilinge za zmanjšanje keloidov ali operacije.

Vidnost brazgotin lahko pogosto zmanjšamo z neinvazivnimi, topičnimi izdelki, kot je Hansaplast obliž za zmanjšanje brazgotine. Ta izdelek je klinično preizkušen in pomaga sploščiti, posvetliti in zmehčati tkivo brazgotine. Klinične študije so pokazale pozitiven trend pri zmanjšanju vidnih brazgotin, če izdelek uporabljamo na dvignjenih in obarvanih brazgotinah 8 tednov zaporedoma vsaj 12 ur na dan.

Uporaba obliža za zmanjšanje brazgotine na roki
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 
Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 
Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.