Stanja kirurške rane

Kirurške rane so rezi, ki se izvedejo v medicinski ustanovi. Praviloma se zaprejo s šivi in strokovno obvežejo, vseeno pa po odhodu iz bolnišnice zahtevajo pravilno nego.
Nazaj na vrh

Oskrba kirurških ran v treh korakih

Pri negi pooperativne kirurške rane upoštevajte navodila svojega zdravnika. Uporabite naslednje tri hitre in enostavne korake za varno in hitro celjenje, ki jih uskladite s priporočili zdravnika.
 1. 1. ČIŠČENJE

  Če vam zdravnik tako priporoča, lahko svojo pooperativno kirurško rano ohranjate čisto tako, da celotno rano popršite s Hansaplast sprejem za rane in jo tako zaščitite pred okužbami.
  Slika embalaže Hansaplast spreja za rane
 2. 2. ZAŠČITA

  Zaščitite svojo pooperativno rano pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje. Potem ko nežno osušite kožo, uporabite Hansaplast sterilne obliže XL ali XXL oziroma sterilne zložence, da prekrijete večje rane. Rano zaščitite pred vodo z uporabo Hansaplastovih sterilnih obližev XL ali XXL Aqua Protect. Odkrijte več o tem, kako najbolje zaščititi večje rane.

  Škatla Hansaplast obližev XXL
 3. 3. CELJENJE

  Skladno s priporočili zdravnika enkrat ali dvakrat na dan nanesite tanek sloj Hansaplast mazila za celjenje ran, da spodbudite hitro celjenje in zmanjšate možnost nastanka brazgotine. Nadaljujte, dokler se vaša pooperativna rana popolnoma ne zaceli.
  Slika Hansaplast mazila za celjenje ran
Nazaj na vrh

Koliko časa traja proces celjenja?

Kirurg po operaciji rano zapre, tako da jo zašije ali zlepi s kirurškim lepilom, s čimer se robovi rane približajo in rana se hitreje zaceli. Odvisno od rane in predela telesa se šivi odstranijo po petih do 14 dneh. Pomembna je pravilna nega po zdravnikovih navodilih, dokler se pooperativna rana povsem ne zaceli. Čas celjenja je odvisen od velikosti in lokacije rane. Na celjenje lahko vplivajo tudi primarne bolezni, kot je diabetes, in starost – pri starejših pacientih se rane včasih celijo dlje.
Nazaj na vrh

Okužba kirurške rane

Tako kot pri kateri koli vrsti rane je tudi pri kirurški pomembno, da spremljamo napredek celjenja in opazujemo znake morebitne okužbe po operaciji. Če se pojavi čezmerna rdečina ali oteklina okrog rane ali šivov, neprijeten vonj ali izcedek oziroma če čutite vročino, se takoj posvetujte z zdravnikom. Normalno je, da po operaciji čutite bolečino, toda navedeni simptomi ali dodatna bolečina so lahko znak okužbe. S Hansaplast protibakterijskimi obliži zaščitite rano in preprečite okužbe, saj vsebujejo tehnologijo s srebrom.
Nazaj na vrh

Kirurške rane in brazgotine

Brazgotine se lahko pojavijo ob koncu procesa celjenja poškodb, ki prizadenejo povrhnjico in usnjico, ki leži pod njo, saj organizem ne more nadomestiti uničenega, visoko specializiranega tkiva na enak način. Namesto tega se tkivo popravi z veliko količino na novo proizvedenega kolagena. Z naslednjimi tremi preprostimi nasveti lahko pomagate zmanjšati brazgotine: 

Ženski trebuh, na katerem se vidi brazgotina carskega reza
 1. Pomagajte preprečiti okužbe, tako da rano ohranjate čisto.
 2. Zaščitite rano pred zunanjimi vplivi, tako da jo prekrijete z obližem ali oblogo za rane.
 3. Sledite načelom celjenja v vlažnem okolju, saj je znano, da to zmanjša tveganje za nastanek brazgotine.
 4. Izogibajte se solariju/soncu, saj to lahko spremeni strukturo in barvo sveže brazgotine.
 5. Rane ne izpostavljajte ekstremnim temperaturam, na primer z obiskom savne, saj to lahko moti proces celjenja.
 6. Izogibajte se napetosti kože zaradi vadbe ali drugih gibalnih aktivnosti.
 7. Izogibajte se napetosti kože zaradi vadbe ali drugih gibalnih aktivnosti.

Vaš zdravnik vam bo svetoval, kako oskrbite svojo kirurško rano glede na vašo situacijo. Tukaj odkrijte več o tem, kako nastanejo brazgotine, kako preprečimo nove brazgotine in kako oskrbimo obstoječe.

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 
Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 

Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.
Nazaj na vrh