Kaj je odrgnina?

Odrgnine so vrsta površinskih ran, za katere je značilna poškodba kože, ki prizadene povrhnjico, običajno pa ne seže v spodaj ležečo usnjico. Hitro lahko nastanejo kot posledica padcev ali drgnjenja ob grobe površine. Najpogostejši vzroki vključujejo nezgode s kolesom ali nezgode, povezane z drugimi aktivnostmi na prostem, zlasti pri otrocih. Odrgnine so pogoste in so lahko boleče, vendar navadno niso hude in jih je preprosto oskrbeti.
Prerez plitve odrgnine
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti odrgnino

 1. 1. ČIŠČENJE

  Prvi pogoj za optimalno celjenje je povsem čista rana. Ko zaustavite krvavitev, s Hansaplast sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe.
  Hansaplast sprej za rane, uporabljen na odrgnjenem kolenu
 2. 2. ZAŠČITA

  Drugi korak je zaščita odrgnine pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje. Nežno osušite kožo okrog odrgnine in slednjo prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rane ali zložencem znamke Hansaplast. 
  Škatla obližev Hansaplast
 3. 3. CELJENJE

  V tretjem koraku lahko pripomorete k varnemu in hitremu celjenju odrgnine z manj tveganja za nastanek brazgotine. Redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se odrgnina popolnoma ne zaceli.
  Hansaplast mazilo za celjenje ran
Nazaj na vrh

Koliko časa traja, da se odrgnina zaceli?

Čas celjenja odrgnine je odvisen od njene velikosti in resnosti. Na splošno se odrgnina zaceli v nekaj dneh. Pomembno je, da upoštevate pravilno nego rane, s katero olajšate hitro celjenje. Tako boste pomagali preprečiti zaplete, kot so okužbe, in zmanjšali tveganje za nastanek brazgotin. Preberite več o celjenju ran tukaj.

Starš, ki namešča obliž na otrokovo nogo
Nazaj na vrh

Okužene odrgnine

Značilni znaki okužbe so rdečina, toplota, bolečina, otekanje rane in pojav gnojnega izcedka. Znak okužbe je lahko tudi vročina. Če menite, da je vaša rana morda okužena, ali če se vam zdi, da se rana zelo počasi celi, se posvetujte z zdravnikom. Da preprečite okužbo, pazite, da vedno hitro ukrepate, tako da takoj očistite in zaščitite rano.
Nazaj na vrh

Odrgnine in otroci

Odrgnine so najpogostejše med majhnimi otroki, ki se veliko igrajo zunaj. Najboljši način za preprečevanje odrgnjenih kolen in komolcev je, da otroci med rolkanjem ali drugimi aktivnostmi na prostem, pri katerih obstaja veliko tveganje za padec, vedno uporabljajo ustrezne ščitnike za kolena in komolce. Eden najpogostejših vzrokov za odrgnine in rane so padci s kolesom, vendar lahko zmanjšate tveganje, tako da otroka naučite pravil varne vožnje. Če otrok pade s kolesa, je zelo pomembno, da ga potolažite in mu poveste, da se nesreče zgodijo, in ga spodbudite, da čim prej spet sede na kolo! Uporabite obliže Hansaplast Disney STAR WARS™ ali Disney FROZEN z zabavnimi junaki, ki bodo na obraz vašega malčka ponovno narisali nasmeh.

Dečki s čeladami, ki sedijo na rolkah
Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 
Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.
Nazaj na vrh