Kaj povzroča drgnjenje?

Drgnjenje je draženje kože. Na splošno spominja na rdeč izpuščaj, povzroča pa ga intenzivno drgnjenje telesnih delov ali kože in drugih površin, na primer oblačil. Odrgnjenost notranjih strani stegen je na primer stranski učinek hoje ali teka. Tveganje za te poškodbe je pogosto večje med pretežkimi ljudmi ali tistimi, ki imajo posebno razvite mišice, na primer tekači na dolge proge. Podobno se lahko zaradi tovrstnih aktivnosti in virov pojavi tudi odrgnjenost pazduh. Odrgnjena koža je lahko tudi rezultat trenja med kožo in oblačili. Tekači na primer pogosto trpijo zaradi drgnjenja bradavic, kar lahko vodi v hude bolečine in trpljenje. Drgnjenje je lahko izrazito tudi na predelih, ki so bolj vlažni, saj to povzroči, da se koža bolj lepi kot takrat, kadar je suha. Stanje lahko hitro in učinkovito dodatno poslabšajo zrna peska ali podobni delci, ki zaidejo v oblačila ali se prilepijo na kožo. 
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti kožo, ki se drgne

Oskrba odrgnjene kože je na srečo preprosta. Enkrat ali dvakrat na dan nežno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran. To ustvari tanko, zračno zaščitno plast, ki spodbuja celjenje kože.

Če se zaradi drgnjenja ustvari površinska rana, jo najprej očistite s Hansaplast sprejem za rane, da preprečite okužbo, nato pa nanesite mazilo. Rano lahko zaščitite tudi s Hansaplast obližem, na primer univerzalnim, elastičnim ali obližem za občutljivo kožo.

Slika embalaže Hansaplast mazila za celjenje ran
Nazaj na vrh

Nasveti za preprečevanje odrgnjene kože

Ker odrgnjeno kožo na splošno povzroča drgnjenje, se izogibajte trenju in pazite, da uporabljate ustrezna oblačila za svoje aktivnosti. Na primer tako, da:

  • uporabljate športna oblačila, izdelana iz posebnih materialov, ki omogočajo dihanje kože. Bombaž lahko poveča verjetnost draženja;
  • na mesta, ki največkrat postanejo razdražena zaradi stika kože s kožo, nanesete kremo proti drgnjenju ali mazilo za odrgnjeno kožo, kot je Hansaplast mazilo za celjenje ran.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 
Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 
Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.