Kaj je opeklina?

Opekline so poškodbe kože, ki so posledica stika z vročo površino, plamenom ali drugo snovjo, kot je vrela voda, ali čezmerne izpostavljenosti soncu. Opekline lahko povzroči tudi izpostavljenost velikim električnim tokovom ali kemikalijam. Obstajajo različne kategorije opeklin, ki temeljijo na resnosti poškodbe, in vsaka izmed njih zahteva drugačno zdravljenje.
Nazaj na vrh

Stopnje opeklin

Opekline prve stopnje

Opekline prve stopnje so značilne površinske poškodbe kože, ki ne sežejo dlje od vrhnjega sloja kože. To vključuje tudi blage sončne opekline. Opekline prve stopnje so lahko boleče, vendar jih v večini primerov zlahka oskrbimo doma. Pogosto se kažejo z bolečino, rdečino, rahlo oteklino in suhostjo, ne tvorijo pa mehurčkov.
Diagram kože, poškodovane z opeklino prve stopnje

Opekline druge stopnje

Opekline druge stopnje so lahko izredno boleče in predstavljajo resnejšo poškodbo kože, saj vključujejo povrhnjico in tudi del usnjice, ki je pod njo. Opečeno območje je rdeče in oteklo, na njem nastanejo mehurčki. Če ga ne oskrbimo pravilno, lahko pride do okužbe. Te opekline lahko pogosto pozdravimo z osnovnimi ukrepi prve pomoči, toda odvisno od njihove lokacije in velikosti lahko zahtevajo tudi medicinsko oskrbo.
Diagram kože, poškodovane z opeklino druge stopnje

Opekline tretje stopnje

Opekline tretje stopnje so izjemno resne in povzročijo hude poškodbe globljih plasti kože. Zanje so značilna pobeljena ali ožgana mesta na koži brez zaznavanja, kar je posledica uničenih živčnih končičev. Opekline tretje stopnje so nujni primer in zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč.
Nazaj na vrh
Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 

Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.

Kako oskrbeti opekline prve stopnje

Večina opeklin prve stopnje je razmeroma blagih in največkrat nastanejo kot posledica kratkotrajnega stika z vročo površino ali majhnih oparin z vročo vodo. Druga pogosta oblika opeklin prve stopnje so sončne opekline, ki jih povzročijo škodljivi učinki UV-žarkov. Opekline prve stopnje se navadno pozdravijo same in ne zahtevajo posebne oskrbe. Vendar pa je priporočljivo, da prizadeto območje hladimo pod tekočo vodo, da ublažimo bolečino, nato pa nanesemo Hansaplast mazilo za celjenje ran. Če imate sončne opekline, nekaj dni nosite ohlapna oblačila in pijte veliko tekočin, da ostanete hidrirani.
Ženska se dotika svojega opečenega ramena.

Če pa je opečeno območje veliko ali če po začetni ublažitvi bolečine opečeno območje kaže znake okužbe, kot so rdečina, vročina, oteklina, bolečina, srbečica ali skelenje, morate tudi pri opeklinah prve stopnje obiskati zdravnika.

Prav tako morate poiskati zdravniško pomoč, če je opečen otrok, če je opeklina na občutljivih predelih telesa, npr. na obrazu, ali če ste v dvomih ali imate vprašanja.

Nazaj na vrh

Kako oskrbeti opekline druge stopnje

Opekline druge stopnje so lahko resnejše in zato zahtevajo več nege kot opekline prve stopnje. Opeklino najprej 10–15 minut hladite pod tekočo vodo. Ne uporabite ledu ali ekstremno hladne vode, saj ta lahko dodatno poškoduje kožo in zniža telesno temperaturo. Z opekline očistite bakterije s Hansaplast sprejem za rane, da preprečite okužbe. Nato nežno osušite prizadeto območje in nanesite tanek sloj Hansaplast mazila za celjenje ran, da spodbudite proces celjenja, in prekrijte opeklino s primernim obližem ali sterilnim zložencem, da preprečite dostop zunanjim vplivom. Ne skušajte prebosti morebitnega mehurja. Mnoge opekline druge stopnje se pozdravijo v tednu ali dveh, če jih ohranjamo čiste in skrbimo zanje. Odvisno od lokacije in velikosti opekline je lahko priporočljivo, da obiščete zdravnika, še posebej če želite preprečiti nastanek brazgotine ali če med fazo zdravljenja odkrijete kakršen koli znak okužbe, kot je rdečina, oteklina ali bolečina. 
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti opekline tretje stopnje

Pri opeklinah tretje stopnje morate v vsakem primeru takoj obiskati zdravnika.
Nazaj na vrh

Preprečevanje opeklin v kuhinji

Razume se, da je pri opeklinah najboljši ukrep preprečevanje, zlasti v kuhinji. Vedno: 

Družinsko kuhanje v kuhinji
  1. Kadar delate z vročo posodo ali pripomočki, pazite, da uporabljate dovolj debele krpe za prijemanje ali rokavice.
  2. Poskrbite, da so ročaji posod ali ponev na štedilniku obrnjeni stran od vas, da se ne morete po nesreči zadeti vanje.
  3. Posode in ponve odkrijte tako, da je pokrov obrnjen stran od vas, da preprečite oparine zaradi nenadnega izhajanja sopare.
  4. Vedno pazite, da so vroči pripomočki za kuhanje in posode ter sveče in drugi odprti plameni daleč od dosega majhnih otrok.
  5. Otroke naučite varnega vedenja v kuhinji.
Nazaj na vrh

Kako prepoznati okuženo opeklino

Tako kot katera koli druga rana se lahko okuži tudi opeklina. Značilni znaki okužbe so: dodatna rdečina okrog rane, nenormalna toplota, ponoven pojav bolečine po ublažitvi začetne bolečine, oteklina rane in gnojenje. Znak okužbe je lahko tudi vročina. Če opazite katero koli izmed navedenih sprememb, se čim prej posvetujte z zdravnikom.
Nazaj na vrh