Prepoznavanje pleničnega izpuščaja

Plenični izpuščaj pri dojenčku je območje razdražene kože na predelu plenice. Pogosto se izraža v obliki rdečkastih, hrapavih, neravnih predelov kože in se lahko pojavi lokalno ali na večjem območju. Plenični izpuščaj dojenčku navadno povzroča neudobje, še posebej če je hujše vrste in ga spremljata srbečica in bolečina. Po ocenah strokovnjakov naj bi plenični izpuščaj vsaj enkrat dobila okrog ena tretjina dojenčkov in malčkov. (Vir: NHS England)
Nazaj na vrh

Kaj povzroča plenični izpuščaj?

Večina staršev se mora ukvarjati s pleničnim izpuščajem, saj je dojenčkova koža izjemno občutljiva. Plenični izpuščaj lahko povzroči vlaga, ki je dlje časa ujeta v predelu plenice, na primer kadar otroka predolgo ne previjete. Tudi slabo prilegajoče se plenice lahko povzročijo ali poslabšajo plenični izpuščaj, saj drgnjenje plenice ob dojenčkovo kožo povzroča razdraženost kože. Nekateri dojenčki so lahko bolj dovzetni za izpuščaj kot drugi. Predvsem pa ne pozabite, da zaradi občasnega pleničnega izpuščaja, ki se pojavi na koži vašega otroka, niste slab starš!
Nazaj na vrh

Odpravljanje pleničnega izpuščaja

Da pospešite celjenje dojenčkove občutljive kože zaradi pleničnega izpuščaja, lahko nanesete ustrezno mazilo. Hansaplast mazilo za celjenje ran pomaga zaceliti razdraženo kožo in je primeren za plenični predel pri dojenčkih. Proces celjenja lahko pospešite tudi tako, da otroku vsak dan omogočite nekaj časa brez plenice, da zmanjšate trajanje stika plenice s kožo in hkrati dojenčku zagotovite več udobja. Če se vam zdi, da se stanje izpuščaja ne izboljšuje, če imate vprašanja ali če obstaja drug razlog za izpuščaj, se posvetujte z otrokovim pediatrom. Bodite previdni pri uporabi losjonov in krem, ki niso posebej priporočeni za dojenčke in otroke, saj lahko še dodatno poslabšajo izpuščaj.

 

Hansaplast mazilo za celjenje ran
Nazaj na vrh

Preprečevanje izpuščajev pri dojenčkih in otrocih

Tveganje za pojav pleničnega izpuščaja lahko pomagate zmanjšati tako, da poskrbite, da ima otrok vedno čisto in suho plenico. Ker dojenčki hitro rastejo, obvezno poskrbite za ustrezno velikost plenice, saj primerno prileganje lahko pomaga zmanjšati drgnjenje kože. Plenični izpuščaj lahko pomagate preprečiti tudi tako, da na predel plenice nanesete Hansaplast mazilo za celjenje ran. Mazilo ustvari zračen zaščitni film, ki preprečuje pojav pleničnega izpuščaja in ščiti pred draženjem, ki ga povzročajo pot, blato in urin. Če sumite, da je dojenčkov izpuščaj povzročila alergijska reakcija, ali če niste prepričani, kaj je vzrok, se nemudoma pogovorite z otrokovim pediatrom, saj gre lahko za simptom resnejše alergije.

Dojenček med previjanjem
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 

Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.