Kaj je praska?

Praske so običajno majhne, površinske rane nepravilnih oblik, ki nastanejo, kadar določen predmet, kot je trn ali noht, potegne po koži. Praske so lahko omejene na površino kože, lahko pa prodrejo tudi nekoliko globlje in včasih povzročijo drobno krvavitev, vendar značilno niso globoke. Praske na obrazu ali drugih predelih ter mačje praske lahko predstavljajo tudi tveganje, zato je vedno pomembno, da preprečimo okužbe.
Nazaj na vrh

Oskrbite praske na koži v treh preprostih korakih

 1. 1. ČIŠČENJE

  Prvi pogoj za optimalno celjenje je povsem čista rana. Ko zaustavite krvavitev, s Hansaplast sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe.
  Slika Hansaplast sprej za rane
 2. 2. ZAŠČITA

  Nato rano prekrijte, da jo zaščitite pred umazanijo in bakterijami ter omogočite nemoteno celjenje. Nežno osušite kožo okrog praske in slednjo prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rane ali zložencem znamke Hansaplast.
  Škatla obližev Hansaplast
 3. 3. CELJENJE

  Enkrat ali dvakrat na dan na prasko nanesite tanek sloj Hansaplast mazila za celjenje ran, da spodbudite hitro celjenje in zmanjšate možnost nastanka brazgotine.
  Slika Hansaplast mazila za celjenje ran
Nazaj na vrh

Koliko časa traja, da se praske zacelijo?

Praske so navadno zelo blage poškodbe in se zacelijo v nekaj dneh. Globlje praske in praske na določenih predelih, kot je obraz, se lahko celijo nekoliko dlje, ker je koža tanjša ali občutljivejša. To velja tudi za starejše ljudi, katerih koža je tanjša in bolj občutljiva. Najbolje je, da imamo prasko ves čas pod nadzorom, saj tako opazimo znake morebitne okužbe, ki lahko upočasni celjenje kože.
Ženska, ki v kuhinji namešča obliž na dečkovo roko
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti praske na obrazu?

Praske na obrazu zahtevajo posebno pozornost, saj gre za izjemno občutljivo območje. Prasko očistite z ustreznim sprejem za čiščenje ran, kot je Hansaplast sprej za rane. Nanos Hansaplast mazila za celjenje ran omogoči vlažno okolje za celjenje, ki pomaga, da se rana zaceli hitreje in z manjšim tveganjem za nastanek brazgotine. Na koncu lahko uporabite še oblogo za rane ali obliž, da dodatno zaščitite rano. Če imate prasko blizu očesa ali niste prepričani, kako jo pravilno oskrbeti, se posvetujte z zdravnikom.
Nazaj na vrh

Pogosta vprašanja o mačjih praskah

Ženska, ki se igra z mačko na postelji
Kaj je bolezen mačje praske?
Bolezen mačje praske lahko prenašajo okužene mačke z opraskanino ali ugrizom. Najpogostejša je pri otrocih, navadno pa se razvije 3 do 14 dni po poškodbi. Simptomi lahko vključujejo vročino, bolečino ali zmanjšanje teka. Bolezen je običajno neškodljiva in na splošno mine sama od sebe, v redkih primerih pa poteka resneje in lahko se pojavijo zapleti.
Zakaj moja mačja praska srbi?
Rahla oteklina in srbečica je normalen odziv vašega telesa na rano, zato ne kaže nujno na okužbo. Če pa se pri vas razvijejo simptomi, kot je vročina, ali če srbečica vztraja več kot nekaj dni, se posvetujte z zdravnikom.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 

Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.