Kaj je prva pomoč?

Prva pomoč se nanaša na osnovne medicinske tehnike, ki se uporabljajo v izrednih situacijah. Sega lahko od oskrbe majhnih ran ali drugih poškodb do obravnave resnejših stanj, preden prispe strokovna pomoč. Poznavanje osnovnih tehnik prve pomoči in lasten domači komplet prve pomoči, ki je takoj dosegljiv, sta zelo pomembna, še posebej če imate majhne otroke ali ste njihov skrbnik.
Nazaj na vrh

Seznam za komplet prve pomoči

Komplet prve pomoči ali omarica za zdravila je na voljo v različnih velikostih. Vsebuje lahko številne predmete za lastnikove potrebe. Obstaja pa nekaj stvari, ki bi morale biti poleg zdravil na recept, ki jih redno jemljete, v vsaki prvi pomoči:

Zdravila, npr.:

 • zdravilo proti driski,
 • zdravilo proti prehladu (dekongestivi, zdravila za kašelj, pastile za grlo),
 • osnovno zdravilo proti glavobolu ali druga protibolečinska sredstva,
 • zdravilo za zniževanje vročine.

Oskrba ran:

 • Hansaplast sprej za rane,
 • Hansaplast mazilo za celjenje ran,
 • obliži v različnih velikostih (Hansaplast nudi širok izbor obližev, od vodoodpornih do obližev za občutljivo kožo – imejte osnovno zalogo različnih obližev), 
 • Hansaplast sterilni zloženci, 
 • elastični povoj in pritrdilni trak za pritrjevanje oblog in zložencev,
 • Hansaplast obliži za žulje.
Hansaplast izdelki in obliži za komplet prve pomoči

Drugo:

 • sterilne rokavice,
 • škarjice – idealne za rezanje medicinskega traku, zložencev ali drugih povojev na pravilno velikost,
 • pinceta, npr. za odstranjevanje trsk ali tujkov iz ran,
 • Hansaplast sprej za zaščito pred insekti,
 • termometer.
Nazaj na vrh

Osvežitev omarice za prvo pomoč

Omarico za prvo pomoč obvezno preglejte najmanj vsake pol leta in preverite rok uporabnosti na vseh embalažah. Poskrbite za varnost in zavrzite vse izdelke s pretečenim rokom uporabnosti ter antibiotike, ki jih niste porabili v celoti. V lekarni se pozanimajte, kako zavreči pretečena zdravila.

 1. Omarico za prvo pomoč obvezno preglejte najmanj vsake pol leta in preverite rok uporabnosti na vseh embalažah. Poskrbite za varnost in zavrzite vse izdelke s pretečenim rokom uporabnosti ter antibiotike, ki jih niste porabili v celoti. V lekarni se pozanimajte, kako zavreči pretečena zdravila.
 2. Omarico za prvo pomoč hranite na hladnem, suhem mestu. Še posebej če imate mlajše otroke, poiščite mesto, ki je zaklenjeno in ni vidno ter dosegljivo otrokom, da preprečite zaužitje.
 3. Preverite tudi podatke o starosti in priporočenih odmerkih na zdravilih za otroke. Vrste zdravil, ki jih lahko jemljejo, se med njihovim odraščanjem spreminjajo. Enako velja tudi za odmerke. Zamenjajte pretečene izdelke in dopolnite zalogo, kadar in kjer je to potrebno.
 4. Seznam telefonskih številk je lahko ključen za hitro ukrepanje: V omarici za prvo pomoč vedno hranite pomembne telefonske številke, kot so številka za klic v sili, telefonske številke zdravnika in lekarne ter brezplačne telefonske številke posebnih služb (npr. za primere zastrupitve).
Nazaj na vrh

Prva pomoč za pogoste poškodbe

Pri oskrbi najpogostejših vrst ran, kot so ureznine in odrgnine, upoštevajte preproste nasvete, ki jih nudi Hansaplastov postopek za oskrbo ran v 3 korakih.
 1. Čiščenje

  Prvi pogoj za optimalno celjenje je povsem čista rana. S Hansaplast sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe rane. 
  Hansaplast sprej za rane
 2. Zaščita

  Drugi korak je zaščita rane pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje. Rano prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rano ali zložencem znamke Hansaplast. 
  Škatla obližev Hansaplast
 3. Zdravljenje

  V tretjem koraku lahko spodbudite varno in hitro celjenje rane z manj tveganja za nastanek brazgotine. Redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana popolnoma ne zaceli.
  Hansaplast mazilo za celjenje ran
Nazaj na vrh

Zavrnitev medicinske odgovornosti

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 

Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.