Kaj je raztrganina?

Kaj je raztrganina?

Raztrganine so poškodbe kože, ki lahko močno krvavijo. Raztrganine se pogosto zgodijo na območjih kože, ki so blizu kosti, kot so čelo, zgornji del lobanje, goleni, komolci ali pogačice. Povzroči jih lahko kar koli, od padca na grobo površino do udarca s topim predmetom. Globoke raztrganine lahko segajo do globljega tkiva. V mnogih primerih zahtevajo zdravniško oskrbo.
Medicinska slika raztrganine
Laceration

Kakšna je razlika med odrgnino in raztrganino?

Raztrganine za razliko od odrgnin običajno vključujejo hujše in globlje poškodbe kože. Odrgnine so najpogosteje površinske rane in navadno le malo krvavijo, medtem ko raztrganine, zlasti globoke raztrganine, največkrat močno krvavijo.
Odrgnina
Nazaj na vrh

Oskrba raztrganin

Raztrganine so pogosto hude in na splošno zahtevajo zdravniško pomoč, saj široke in neenakomerne razpoke v koži povzročijo močno krvavitev in lahko zahtevajo šivanje rane.

Doma lahko oskrbite samo majhne raztrganine. Hitro in zlahka jih lahko oskrbite z naslednjim postopkom v treh preprostih korakih.

 1. Čiščenje

  Prvi pogoj za optimalno celjenje je povsem čista rana. Ko zaustavite krvavitev, s Hansaplast sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe raztrganine.
  Slika embalaže Hansaplast spreja za rane
 2. Zaščita

  Drugi korak je zaščita raztrganine pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje. Nežno osušite kožo okrog rane in slednjo prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rano ali zložencem znamke Hansaplast.
  Slika embalaže Hansaplast zloženca
 3. Zdravljenje

  V tretjem koraku lahko pripomorete k varnemu in hitremu celjenju raztrganine z manj tveganja za nastanek brazgotine. Redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana popolnoma ne zaceli.
  Slika embalaže Hansaplast mazila za celjenje ran
Nazaj na vrh

Kdaj je potrebno šivanje raztrganine?

Pri nekaterih poškodbah, zlasti pri širokih ali globokih raztrganinah, so lahko potrebni šivi ali drugo strokovno zapiranje rane. Če rana krvavi nenavadno dolgo časa, ima nazobčane robove ali če raztrganina nastane na sklepu ali na območjih, kot so ustnice ali veke, je priporočljivo, da obiščete zdravstvenega strokovnjaka.
Nazaj na vrh

Raztrganine na glavi

Načeloma je priporočljivo, da se ob poškodbi glave, zlasti pri otrocih, posvetujete z zdravnikom, da zagotovite najboljšo zdravniško oskrbo in lepo zacelitev rane. Med potencialno nevarnimi dejavnostmi bodite previdni in uporabljajte zaščitno opremo, na primer čelado pri dejavnostih, ki jih spremlja tveganje za poškodbe glave.
Otroci veselo igrajo nogomet.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. 
Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. 
Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.