Celjenje rane
Preberite, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin
Ker naša življenja postajajo polnejša in napornejša, se zdi, da ves čas hitimo po opravkih. Toda mimogrede se lahko pripetijo vsakdanje drobne poškodbe, kot so majhne ureznine na prstu zaradi papirja ali manjše opekline med kuhanjem, ki nas prisilijo, da se umirimo in poskrbimo zase. Kako lahko pomagate koži do hitrejšega in varnejšega celjenja, da lahko nadaljujete s svojim življenjem? Ko se poškodujemo, pogosto pričakujemo, da se bo rana hitro zacelila in ne bo pustila sledov. Toda celjenje ran je zapleten proces, na katerega lahko vplivajo številni dejavniki, ki upočasnijo celjenje. Preberite več o različnih znakih celjenja ran in o tem, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin.

Razumevanje faz celjenja ran

Celjenje ran je zapleten proces, ki ga lahko razdelimo v štiri faze.
Strjevanje krvi: Ko nastane rana, strjevanje krvi poskrbi za začasno zaprtje rane.
Eksudacija in vnetje: Žile na predelu rane in okrog nje se razširijo in krvničke potujejo v tkivo rane.
Proliferacija in granulacija: Nastanejo nove celice in poškodovano tkivo nadomesti »granulacijsko« tkivo.
Epitelizacija in regeneracija: Novo nastale žile zagotavljajo ustrezen prenos kisika in hranilnih snovi. Granulacijsko tkivo zapolni rano. Tem fazam sledi zorenje, med katerim se brazgotinasto tkivo preoblikuje.

Nazaj na vrh

Kako pospešiti celjenje rane?

1. Čiščenje

Prvi pogoj za optimalno celjenje je povsem čista rana. S Hansaplast sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe rane.

2. Zaščita

Drugi korak je zaščita rane pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje. Rano prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rano ali zložencem znamke Hansaplast.

3. Celjenje

Študije so pokazale, da v vlažnih pogojih celice hitreje rastejo, se delijo in se selijo, kar optimizira proces celjenja ran. Vlažno okolje za celjenje rane preprečuje nastanek krast, ki zavirajo nastanek novega tkiva. To pomaga zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin in omogoča lepši videz kože po celjenju rane.

Prednosti vlažnega celjenja ran

  • Ni nastanka kraste.
  • Rana se hitreje zaceli.
  • Tveganje za nastanek brazgotine je manjše.

Nazaj na vrh

Kako Hansaplast mazilo za celjenje ran spodbuja naravno celjenje

Da spodbudite in pospešite celjenje rane, vsak dan nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana povsem ne zaceli, in rano po potrebi prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rane ali zložencem znamke Hansaplast. Mazilo tvori zaščitno bariero na rani, obenem pa ustvari idealno vlažno okolje, ki omogoča do dvakrat hitrejše celjenje rane in pomaga zmanjšati brazgotinjenje. V klinični študiji, v kateri je bil uporabljen model odrgnine, je bilo dokazano, da se rane, oskrbljene s Hansaplast mazilom za celjenje ran, zacelijo hitreje in z boljšim kozmetičnim rezultatom kot rane brez uporabe izdelka*.
Nazaj na vrh

Prednosti Hansaplast obližev za hitro celjenje

Hansaplast obliži za hitro celjenje so zasnovani na napredni tehnologiji, ki omogoča optimalne vlažne pogoje za celjenje ran in vam daje nadzor nad ravnjo vlage in temperaturo rane. Obliži so primerni za prekrivanje vseh vrst manjših ran, tudi tistih po manjši operaciji.
*W. Wigger-Alberti, et al. Assessment of local tolerability and wound healing efficacy of a novel wound healing ointment. An intra-individual comparison of four different regimes in an abrasive wound model. Oddano za objavo. Konferenca EWMA (European Wound Management Association), maj 2018


Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. Upoštevajte: čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov.

Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.