Hansaplast si prizadeva razvijati visoko učinkovite izdelke in raziskuje načine, kako ohranjati vrhunsko kakovost. Raziskava, ki smo jo nedavno izvedli na 3.000 sodelujočih v treh različnih državah*, je pokazala pet najznačilnejših težav s kožo na stopalih:
  1. Trda odebeljena koža (27 %)
  2. Suha koža (25 %)
  3. Potenje stopal (20 %)
  4. Žulji (15 %)
  5. Kurja očesa (15 %)

Potem ko smo v študiji identificirali te težave, smo nadaljevali raziskave, da bi poiskali odgovore, prilagojene tem potrebam. Strokovnjakinja za nego nog dr. Maike Kuhlmann razlaga vzroke za te pogoste težave in nam ponuja praktične nasvete, kako lahko stopala ohranimo navlažena in zdrava.

Dr. Maike Kuhlmann, raziskave in razvoj, Beiersdorf AG
Dr. Maike Kuhlmann Raziskave in razvoj, Beiersdorf AG

Suha koža

“Suha koža morda res ni največkrat imenovana težava z nogami, vendar dejansko je in najpogostejše težave s stopali se začnejo z njo,« pravi dr. Maike Kuhlmann. V nadaljevanju razloži: »Koža potrebuje določeno količino vlage, da ostane voljna in da se upira različnim vrstam pritiska in drugim zunanjim vplivom. Zato se številne težave s stopali, kot so trda koža, razpokana koža in kurja očesa, pojavijo, ko koža izgubi svojo naravno vlago in naravno funkcijo bariere.”

Krema za noge, bogata z ureo, izboljša navlaženost kože, tako da pritegne in veže vodo.

Nova Hansaplast obnovitvena krema za noge na primer takoj zgladi kožo na stopalih. Njena visokoučinkovita vlažilna formula z 10 % uree koži povrne vlago, izboljša njeno sposobnost za vezanje vode in okrepi zaščitno funkcijo. Koža postane spet mehka in voljna. Za najboljše rezultate je treba kremo nanesti dvakrat na dan. Priporočljivo je tudi, da se izogibamo prevročim prham ali kopelim, saj te lahko izsušijo kožo.
Feet being moisturized by a woman in a white bathrobe
Krema, bogata z naravno ureo, takoj zgladi kožo in ji lahko povrne njeno mehko in voljno teksturo.
Nacked feet on a grey background
Veliko ljudi trpi zaradi suhe kože, ki je izgubila svojo naravno vlago.
Nazaj na vrh

Trda, odebeljena koža

“Trda koža je v osnovi zelo suha, otrdela in odebeljena koža. Pojavi se lahko, kadar je koža dlje časa izpostavljena pritisku in drgnjenju. Predeli, kjer se to največkrat zgodi, so podplati in pete, deli stopal, na katerih stojimo.« Dr. Kuhlmannova nas opomni: »Če tega ne oskrbimo, se zmanjša prožnost kože in pojavijo se lahko razpoke. To ni le boleče in neprivlačno, ampak se lahko spremeni tudi v pravo zdravstveno težavo.”

Če se želimo znebiti trde kože, je najbolje, da začnemo z intenzivno nego.

Za najboljše rezultate si omislite kremo za noge z intenzivno formulo, kot je Hansaplast Anti Callus 20 % UREA intenzivna krema. Za preprečevanje nove trde kože je nujna dobra redna nega.

Dry skin on heel
Če suhe kože ne oskrbimo, lahko postane zdravstvena težava.
Naked feet being treated on a white rug
Intenzivna nega lahko zmanjša trdo kožo.
Nazaj na vrh

Potenje stopal

Maike Kuhlmann: "Stopala se potijo. Tudi zdrava stopala. To je povsem normalno. Naša stopala in dlani imajo več žlez znojnic kot kateri koli drug del telesa. Sam znoj nima vonja, toda ko so naša stopala zaprta v nogavicah in čevljih, imajo mikroorganizmi odlične pogoje za razvoj – in njihovi presnovni produkti lahko povzročijo neprijeten vonj."

Ključen preventivni ukrep je dobra higiena. Nožna kopel z mlačno vodo in milom je veliko boljša kot hitro umivanje pod prho. Kdor je nagnjen k močnemu potenju, naj razmisli o kopeli z zelišči, kot je žajbelj.

V vročem in vlažnem vremenu lahko pomaga tudi sveže odišavljen sprej za noge.

Odvisno od osebnih potreb lahko izbirate med dezodoranti in antiperspiranti.

Za učinek hlajenja in prijeten vonj, ki odpravi neprijetni vonj stopal, je najboljša izbira dezodorant, kot je Hansaplast Fresh Active. Če si želite predvsem preprečiti potenje stopal, priporočamo antiperspirant, kot je Hansaplast Silver Active. Zagotavlja dolgotrajno, varno zaščito pred neprijetnim vonjem stopal in potenjem, saj vsebuje aktivni protibakterijski kompleks s srebrovimi ioni in aluminijevimi solmi.

Woman sitting on a wooden floor bare foot, wearing light blue jeans
Če se vaša stopala potijo v normalni meri ali nadpovprečno, jeza ohranjanje zdravja stopal ključna higiena.
Naked feet being treated with foot spray
Obstajajo številni načini, da stopala ostanejo sveža in brez neprijetnega vonja, na primer sveže odišavljeni spreji za noge.
Nazaj na vrh

Žulji

Žulje na stopalih lahko povzroči neudobna ali neprilegajoča se obutev, ki jo nosimo samo nekaj ur, ali neobičajen pritisk na stopala. Vzrok je lahko na primer prvi tek ali ples po dolgem premoru. Neobičajni pritisk ali trenje najprej vodi v ločitev zgornje plasti kože od spodnjih. Nato se ustvari mehur, ki vsebuje tkivno tekočino. Ta tekočina naj bi oblazinila rano in jo zaščitila pred nadaljnjim pritiskom. Žal pa je žulj tudi boleč in lahko poči, zato rana ostane odprta in se zlahka okuži.

Najboljši način za oskrbo žulja je, da ga pustimo nepoškodovanega in nanj nanesemo poseben obliž za žulje, kot je Hansaplast SOS obliž za žulje s hidrokoloidno tehnologijo. 

Illustration of Blister with protective "blister roof"
Žulji nastanejo, ko se zgornja plast kože loči od spodnjih in se v vmesnem prostoru ustvari tkivna tekočina.
Naked feet walking on a wooden floor towards red high heels
Žulje lahko preprečite in zmanjšate pritisk na prizadete predele z ustrezno prilegajočimi se čevlji in obliži.
Dr. Kuhlmannova razlaga: »To pomaga preprečiti dodaten pritisk čevljev in zaščiti nežno zaščitno plast, dokler žulj ni pripravljen, da se izprazni sam od sebe. Obliž ga zaščiti tudi pred okužbo in zunanjimi vplivi, kot so voda, umazanija in bakterije, ter pospeši proces celjenja. Da preprečite pojav žuljev, se izogibajte slabo prilegajočim se ali neudobnim čevljem. Dobro je tudi, če predele, ki so nagnjeni k nastanku žuljev, zaščitite pred nadaljnjim trenjem, na primer s Hansaplast Pressure Stop obliži.
Nazaj na vrh

Kurja očesa

Kurja očesa so še en primer, kako se koža na stopalih poskuša zaščititi pred zunanjimi vplivi. Dr. Kuhlmannova razlaga: »Če je koža izpostavljena stalnemu pritisku in dolgotrajnemu drgnjenju, se odzove tako, da odebeli svojo zunanjo plast, kar se spremeni v trdo kožo. Če se pritisk nadaljuje, zlasti na določenem mestu, lahko trda koža oblikuje tvorbo s trdim jedrom, ki sega v globlje, občutljivejše strukture kože in zato povzroča bolečino.« To jedro je pogosto imenovano »korenina« kurjega očesa. Simptomi vključujejo bolečino in oteklino okrog jedra ter neudobje pri hoji. Kurja očesa se večinoma pojavijo na vrhnjem delu prstov na nogah in na zunanji strani mezinca, saj so to predeli, na katere čevlji najbolj pritiskajo. Vendar lahko nastanejo tudi na podplatih ali med prsti kot tako imenovana mehka kurja očesa.

Kurja očesa lahko oskrbimo s posebnimi obliži, ...

... kot so Hansaplast obliži za kurja očesa. Mehak klobučevinast obroč oblazini prizadeto območje, medtem ko salicilna kislina, ki jo vsebuje obliž, zmehča kurje oko, da ga lažje odstranimo. Posebno dolg trak preprečuje, da bi obliž med nošnjo zdrsnil.

Foot with a corn
Izpostavljenost kože stalnemu pritisku in dolgotrajnemu trenju lahko območja trde kože spremeni v kurja očesa.
Foot with a corn being treated
Posebni obliži oskrbijo kurja očesa in preprečijo njihov nadajnji razvoj.
Nazaj na vrh

Medicinski nasvet

Če imate vprašanja, potrebujete nasvet ali doživljate občutne spremembe ravni vlage v svojih stopalih ali druge neobičajne spremembe, se pogovorite z zdravstvenim strokovnjakom, ki mu zaupate. Preventiva je ključna – in redna nega je ključna za preventivo. Nepravilnosti v navlaženosti stopal ali druge težave s kožo stopal so lahko znaki sladkorne bolezni ali drugih stanj.

*Združena študija v Nemčiji, Italiji in Mehiki s po 1000 sodelujočimi na državo. Julij 2013.

Nazaj na vrh