Zakaj je pomembno, da rano očistimo?

Kadar ranimo kožo, se poškoduje njena zaščitna bariera in umazanija ter bakterije lahko prodrejo v telo. To lahko povzroči okužbo rane, kar še dodatno poškoduje kožo in upočasni proces celjenja. Če okužbe ne pozdravimo dovolj hitro, se lahko razširi v globlje tkivo in povzroči še resnejša zdravstvena stanja. Prav zato je prvi korak do optimalnega celjenja povsem čista rana.
Kid is sitting next to a skate board and holding his knee
Nazaj na vrh

Kako očistiti rano?

Priporočamo uporabo Hansaplast spreja za rane, ki rane očisti hitro in neboleče. Raztopina je brezbarvna in brez vonja ter učinkovito preprečuje okužbe ran. Izdelek je primeren tudi za otroke in občutljivo kožo.

 


Ko se krvavitev ustavi, izdelek razpršite na celotno območje rane z razdalje približno 10 cm, da odstranite umazanijo in vidne delce. Nato rano in okoliško kožo nežno osušite. Natančno preberite navodila za uporabo, ki so navedena na embalaži naših izdelkov.

Kid is sitting next to a skate board and holding his knee
Nazaj na vrh

Katere rane je treba očistiti?

Ne podcenjujte majhnih ran! Ne glede na velikost se rane bolje celijo, če jih najprej očistimo umazanije, bakterij in vidnih delcev. Čiščenje je nujno pri mnogih vrstah akutnih ran, kot so ureznine, odrgnine, opekline in odprti žulji. Redno čiščenje je priporočljivo tudi pri oskrbi kroničnih in pooperativnih ran po zdravnikovem navodilu.
Nazaj na vrh

Zakaj uporabiti Hansaplast sprej za rane za antiseptično čiščenje ran?

Razkuževanje pomeni uničenje mikroorganizmov na površini neživih stvari. Pojem »razkuževanje« je torej v kontekstu oskrbe ran zavajajoč. Prav zato odsvetujemo uporabo kakršnih koli gospodinjskih razkužil na poškodovani koži, saj ti ne uničijo le bakterij, ampak poškodujejo tudi žive kožne celice.

 

Nasprotno pa je Hansaplast sprej za rane namenjen antiseptičnemu čiščenju ran, kar pomeni fizično odstranjevanje umazanije in škodljivih bakterij s poškodovane kože. Formula Hansaplast spreja za rane je posebno prijazna do kože in zaščiti večino živih kožnih celic, ki so nujno potrebne za obnavljanje kože.

 

 

Kid is sitting next to a skate board and holding his knee
Nazaj na vrh

Zakaj alkohol ni priporočljiv za rane?

Uporaba alkohola za čiščenje ran je pogosta praksa, ki jo nekateri poznamo že iz otroštva. Toda alkohol ni dobra izbira za oskrbo poškodbe. Alkohol ob nanosu na rano povzroči pekoč občutek, zato je še posebno neprimeren za otroke in občutljivo kožo. Poleg tega alkohol ne uniči le bakterij, ampak tudi žive kožne celice. Strokovnjaki priporočajo uporabo izdelkov, ki ne vsebujejo alkohola, kot je na primer Hansaplast sprej za rane.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. Upoštevajte: čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov.

Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.