Zakaj je treba rano zaščititi?

Bakterije: Če rane ne pokrijemo, lahko vanjo prodrejo bakterije, kar lahko povzroči okužbe in upočasni celjenje.

Women is putting Hansaplast plaster on kid’s knee
Varna zaščita rane je ključna za nemoten proces celjenja. Če je rana izpostavljena, ni varna pred različnimi elementi, ki lahko povzročijo okužbo, oteklino ali druge zaplete.
Voda: Vodoodporna zaščita rane je nujna, da preprečimo stik rane z vodo. Voda je namreč lahko kontaminirana z bakterijami ali vsebuje škodljive elemente, kot je klor, ki pomembno povečajo tveganje za okužbo in upočasnijo celjenje rane. Poleg tega stik z vodo povzroči oteklino in lahko upočasni zapiranje rane. Bakterije in mikrobi tako lažje prodrejo v rano, kar predstavlja še večje tveganje za okužbo.
Washing hands with waterproof plaster on
Vlažno celjenje: Zaščita rane, ki upošteva načela vlažnega celjenja, spodbuja naravni proces celjenja. Uporabljajo ga v bolnišnicah za zdravljenje kroničnih ran in dokazano je, da rane zaceli bolj varno, popolno in hitro, možnosti za nastanek brazgotin pa so manjše kot pri ranah, ki jih pustimo, da se posušijo.
Man applying plaster on his elbow

Nazaj na vrh

Dobra oskrba rane za optimalno celjenje

Zaščita rane mora biti del dobre oskrbe rane. Če rana krvavi, najprej zaustavite krvavitev, tako da pritisnete na rano. To je najbolje storiti s sterilnim zložencem. Če krvavitve ni mogoče ustaviti, namestite še več blazinic iz gaze, še naprej pritiskajte na rano in poiščite zdravniško pomoč.


Čiščenje: Čiščenje umazanije in bakterij iz rane je nujen prvi korak za optimalno celjenje. Da preprečite okužbe rane, razpršite Hansaplast sprej za rane z razdalje približno 10 cm na celotno območje rane. Po potrebi ponovite, nato predel okrog rane nežno popivnajte do suhega.
Hansaplast Wound Spray
Zaščita: Pomembno je, da rano zaščitite pred zunanjimi vplivi, kot so umazanija in bakterije, da omogočite nemoteno celjenje. Rano prekrijte s Hansaplast obližem ali Hansaplast sterilno oblogo za rane, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Obliž ali oblogo za rane vsak dan zamenjajte, razen če vam zdravnik svetuje drugače. Koristne napotke najdete tudi v članku Kako oskrbeti ureznino.
Hansaplast Universal Water-resisitant plaster and Classic Plaster
Celjenje: Za zagotavljanje optimalnih pogojev za celjenje redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana popolnoma ne zaceli. Previdno nanesite tanek sloj enkrat do dvakrat dnevno.  Pazite, da odprtina tube ne pride v stik z rano. Nanos redno ponavljajte, dokler se rana popolnoma ne zaceli. Ta izdelek lahko uporabljate na odprtih, manjših površinskih ranah v kateri koli fazi procesa celjenja. Po potrebi lahko rano prekrijete s Hansaplast standardnim obližem, kot so klasični, elastični in univerzalni obliži ter obliži za občutljivo kožo.
Hansaplast Wound Healing Ointment
Nazaj na vrh

Kateri obliž je pravi zame?

Ali potrebujete vodoodporen obliž? Hansaplast vodoodporni obliž zagotavlja vodoodporno zaščito ran. Idealen je za uporabo med prhanjem, kopanjem in plavanjem. Obliž, ki je na voljo v priročnem prenosnem kompletu, je popoln za majhne rane na prstih, ki bodo ves dan v stiku z vodo – na primer v kuhinji.
Hansaplast Aqua Protect Plaster and Hansaplast Aqua Protect Hand Pack
Ali potrebujete vzdržljiv obliž? Hansaplast vodoodporni vzdržljivi obliž je narejen za ekstremne razmere! Ti trpežni obliži so prožni in vodoodporni, zato predstavljajo resnično vzdržljiv obliž, ki je idealen za nogomet na blatnem igrišču ali za domača opravila na prostem med vikendom.
Hansaplast Extra Robust Waterproof Heavy Fabric Plaster
Ali potrebujete obliž za gibljive predele? Hansaplast elastični obliž odlično opravlja svojo nalogo na majhnih ranah na sklepih in gibljivih delih telesa. Ti izjemno prožni obliži vedno ostanejo na svojem mestu, saj se raztezajo skupaj s kožo in sledijo gibanju telesa.
Hansaplast Elastic Plaster
Ali želite zaščititi rano na občutljivi koži? Hansaplast obliž za občutljivo kožo zagotavlja hipoalergeno zaščito rane, ki je zelo prijazna do kože. Mehak, zračen material teh nežnih obližev oblazini in zaščiti rane ter ne povzroča bolečin pri odstranjevanju.
Hansaplast Sensitive Plaster
Ali želite prekriti večje območje? Hansaplast nudi obliže v velikostih XL in XXL za zaščito srednje velikih in večjih ran, odvisno od vaših potreb. To vključuje tudi protibakterijski izdelek s srebrovo tehnologijo.
Hansaplast Sensitive XL and XXL Plasters
Ali potrebujete obliž za majhne vsakdanje rane? Hansaplast univerzalni in klasični obliž sta namenjena majhnim praskam, opeklinam in drobnim urezninam. Ti večnamenski obliži so zračni, vodoodbojni in zagotavljajo zaščito za vse vrste majhnih ran.
Hansaplast Universal and Classic Plasters


Nazaj na vrh

Pomoč za boljše celjenje ran

  1. Prepričajte se, da je rana povsem zaščitena. Obliž zamenjajte vsak dan, razen če vam zdravnik naroči drugače. Če se odlepi s kože, nemudoma namestite novega.

  2. Rano pustite pri miru. Če nastane krasta, se je ne dotikajte in je nikakor ne skušajte odstraniti. Če je le mogoče, zmanjšajte trenje okrog tega predela, in nosite ohlapna oblačila, ki ne pritiskajo na rano.
  3. Rane ne izpostavljajte sončnim žarkom. Izpostavljenost lahko povzroči spremembo barve kože in poveča možnost nastanka brazgotine.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. Upoštevajte: čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov.Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.