Kaj je ureznina?

Urežemo se lahko kadar koli – med pripravo večerje, popravljanjem predmetov ali delom na vrtu. Ureznina je odprtina v koži, ki jo povzroči oster predmet, kot je nož, delovno orodje ali celo kos papirja. Ureznina lahko sega globoko v kožo, kar lahko vodi v močno krvavitev in povzroči brazgotino.

 

Nazaj na vrh

Kako ustaviti krvavitev?

Na ureznino rahlo pritisnite s sterilnim zložencem ali čistim kosom blaga. Bolje je, da ne uporabite vate ali drugih materialov, ki se lahko prilepijo na rano. Ureznina, ki jo lahko oskrbite doma, mora prenehati krvaveti v nekaj minutah. Če krvavitve ni mogoče ustaviti, namestite še več blazinic iz gaze, še naprej pritiskajte na rano in poiščite zdravniško pomoč.
Nazaj na vrh

Oskrbite ureznine v treh preprostih korakih

3 easy steps

1. ČIŠČENJE

Prvi pogoj za optimalno celjenje je čista rana. S Hansaplast sprejem za rane iz ureznine očistite umazanijo in bakterije, da hitro in neboleče preprečite okužbe. Rano in okoliško kožo nežno osušite. Če pomagate drugi osebi, si najprej obvezno umijte roke in nadenite kirurške rokavice za enkratno uporabo.

2. ZAŠČITA

Drugi korak je zaščita ureznine pred umazanijo in bakterijami, da preprečite okužbo in spodbudite celjenje. Ureznino prekrijte z obližem ali sterilno gazo. Če gre za večje območje, uporabite sterilni zloženec in ga fiksirajte s trakom ali povojem.

3. CELJENJE

V tretjem koraku lahko pomagate koži, da se zaceli varno, hitro in z manj tveganja za nastanek brazgotine. Redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana popolnoma ne zaceli. Mazilo ustvari zračen zaščitni film, ki pomaga, da se rana zaceli do dvakrat hitreje kot rana brez nanosa mazila.
Nazaj na vrh

Koliko časa se ureznina celi?

Happy girl with plaster on finger
Večina ureznin se običajno celi pet do deset dni. Vendar je čas celjenja odvisen od mnogih dejavnikov, kot so globina ureznine, njena velikost in starost poškodovanca.
Nazaj na vrh

Kdaj moramo k zdravniku? Kdaj je treba ureznino zašiti?

Če je krvavitev močna in se ne ustavi, kljub temu da pritiskate na rano, ali če je rana globoka, velika ali široka, bo verjetno potrebno šivanje. Namestite kompresijsko obvezo, tako da rano pokrijete s sterilnim zložencem in ga fiksirate s povojem. Nato se čim prej posvetujte z zdravnikom.
Nazaj na vrh

Okužene ureznine

Pogosta vprašanja

Kako prepoznam znake okužbe?
Značilni znaki okužbe so rdečina, toplota, bolečina, otekanje rane in pojav gnojnega izcedka. Znak okužbe je lahko tudi vročina. Če se pojavi kateri koli od teh simptomov ali če se rana celi zelo počasi, obiščite zdravnika.
Kako lahko preprečim okužbo rane?
Upoštevajte zgornje korake »Čiščenje. Zaščita. Celjenje.« – poskrbite, da ureznino temeljito očistite in jo med celjenjem pokrijte. Ne pozabite tudi, da ne smete odstraniti kraste. To bi lahko ponovno odprlo rano in vanjo zaneslo bakterije.
Ali se lahko okužijo tudi majhne ureznine?
Da. Katera koli odprta rana se lahko okuži, če je ustrezno ne oskrbimo in je ne zaščitimo pred novo umazanijo in bakterijami. Zato obvezno pravilno poskrbite za vsako rano ne glede na velikost.
Nazaj na vrh

Kako oskrbeti ureznine pri otrocih

Woman and child baking in kitchen

Otroci so lahko zelo vznemirjeni, če se urežejo. Ureznine najmlajših oskrbite na naslednji način:

  • Potolažite. Ostanite mirni in otroka potolažite, da bo vse v redu.
  • Preusmerite pozornost. Otrokovo pozornost preusmerite z bolečine na igračko, priboljšek ali zanimivost.
  • Naj bo oskrba rane vznemirljiva. Uporabite lahko na primer pisan otroški obliž z otrokovim najljubšim Disneyjevim junakom.
  • Zmanjšajte bolečino. Rano očistite s sprejem za rane, ki ne vsebuje alkohola ali joda, da ne povzroča skelenja.
  • Preprečite. Pomagajte otrokom, da se izognejo urezninam, tako da jim ponudite škarje in nože, primerne za njihovo starost, ter omejite dostop do ostrih predmetov.
Nazaj na vrh

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika.

Čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov. Za dodatne informacije o naših izdelkih se obrnite na nas po elektronski pošti na naslov Hansaplast@Beiersdorf.com.