Alergija na lateks je resno stanje, zaradi katerega trpi pomemben delež svetovnega prebivalstva. Ta alergija je pogostejša pri ljudeh, ki so redno izpostavljeni izdelkom iz lateksa, kot so zdravstveni delavci, mehaniki in čistilci. Ljudje, ki imajo ekcem ali druge alergije, na primer seneni nahod ali alergije na oreščke, so tudi bolj verjetno alergični na lateks. 

Pri Hansaplastu si nenehno prizadevamo povečati našo ponudbo izdelkov in embalaže brez lateksa. Od leta 2021 bo večina Hansaplastove ponudbe povsem brez lateksa. S to spremembo je Hansaplast postal pionir na področju izdelkov, ki resnično ne vsebujejo lateksa.

Kaj je lateks? Zakaj lateks povzroča alergijske reakcije?

Izraz 'lateks' se nanaša na naravni material, pridobljen iz mlečno bele tekočine, ki jo izloča drevo kavčukovec (Hevea brasiliensis). Materiali iz lateksa se uporabljajo za številne vsakdanje predmete, od gumijastih trakov in balonov do otroških dud in kondomov – kot tudi za mnoge obliže in bandaže.

Obstajata dve vrsti alergije na lateks: tip I in tip IV. 

Deklici, ki sedita na travi
Ureznine in praske se zgodijo – Hansaplast Bacteria Shield obliži nudijo učinkovito zaščito rane.
  • Če oseba z alergijo na lateks tipa I pride v stik z lateksom, ta lahko takoj sproži resno alergijsko reakcijo, ki se kaže s kontaktno urtikarijo (lokalno otekanje in rdečina, podobno kot pri reakciji na čebelji pik), ekstremnim srbenjem ali celo simptomi, podobnimi astmi, tiščanjem v prsnem košu in v najhujših primerih anafilaksijo.
  • Tip IV je pogostejša in dosti manj resna oblika alergije na lateks. Navadno se kaže kot kontaktni dermatitis, ki se pojavi 12 do 48 ur po stiku lateksa s kožo.

Alergije na lateks so pogostejše pri ljudeh, ki imajo obstoječe alergije, na primer seneni nahod in alergije na določene vrste sadja in oreščkov. Vendar se lahko alergija na lateks tipa IV razvije v alergijo tipa I, če je izpostavljenost alergenu daljša ali se ponavlja. To je tudi razlog, da je pri ljudeh, ki pogosto nosijo osebno zaščitno opremo (PPE) z vsebnostjo lateksa, večja verjetnost za alergijo na lateks.

Alergije na lateks zahtevajo pravilno diagnozo, še posebej zaradi potencialno resnih in življenje ogrožajočih simptomov. Če menite, da ste morda alergični na lateks, obiščite zdravnika. Ta bo morda opravil kožni vbodni test ali vzel vzorec krvi za preiskavo ali oboje. Ljudje z alergijo na lateks lahko še vedno živijo povsem normalno življenje, vendar morajo posebej paziti, da ne pridejo v stik z alergenom.

Nazaj na vrh

Dejstva o izdelkih Hansaplast brez lateksa

Trajnostnost je tema, ki še posebej zanima in skrbi naše potrošnike. Del naših prizadevanj na tem področju je, da se trudimo za transparentnost, zato nudimo celovite informacije o varnosti sestavin, ki jih uporabljamo, in okoljski združljivosti naših formul in embalaže. Poleg prizadevanja za transparentnost je naš cilj informirati, navdihovati in vključevati potrošnike v naše trajnostne dejavnosti in pobude.

Vodja zdravstvenega laboratorija Simon Van Leeuwen v laboratoriju
Naš vodja zdravstvenega laboratorija Simon Van Leeuwen.

Morda vas bo presenetilo, da izdelki brez lateksa niso vedno na voljo v embalaži, ki ne vsebuje lateksa. To pomeni, da ljudje z alergijo na lateks lahko še vedno doživijo alergijsko reakcijo, potem ko rokujejo z embalažo, čeprav je izdelek sam varen. Vrečke in zaščitne folije nekaterih obližev „brez lateksa“ na primer še vedno vsebujejo lateks. Pri Hansaplastu si prizadevamo narediti izdelke resnično brez lateksa – s čimer mislimo tako izdelke same kot embalažo, v katero so pakirani.

Razen težav, povezanih z alergijo, ima odstranitev lateksa iz naših izdelkov in embalaže tudi koristi za okolje. Komercialno gojenje kavčukovcev je pogosto neprijazno do okolja in vključuje uporabo pesticidov. Velika drevesa potrebujejo tudi ogromno prostora. 

Od leta 2021 bo večina Hansaplastovih izdelkov in embalaže brez lateksa. Še naprej pa si bomo prizadevali zmanjšati in odpraviti uporabo lateksa v naši celotni ponudbi izdelkov. S tem, ko je sprejel te zaveze in vključil navedene spremembe, je Hansaplast postal pionir na področju izdelkov, ki so resnično brez lateksa.

Nazaj na vrh