Ne podcenjujte majhnih ran: vsaka drobna poškodba kože si zasluži pozornost in ustrezno oskrbo, da se koža lahko popolno zaceli. Sodobne obloge za rane na srečo vključujejo najnovejše medicinske tehnologije in so na voljo v različnih oblikah, strukturah in velikostih.

Dovolite, da vam predstavimo nekatere posebne rešitve, za katere morda sploh še ne veste –
ali ste na primer vedeli, da lahko današnja generacija obližev Hansaplast celo prepreči nastanek brazgotin in krast? Postanite mojster za oskrbo majhnih poškodb, tako da odkrijete, kaj je novega in najboljšega – in imate to pri roki, ko bo prišlo do naslednje manjše poškodbe.

PRASKE IN UREZNINE

Če ste utrpeli ureznino ali prasko (glejte takojšnjo pomoč pri urezninah in odrgninah): Najprej rano očistite in jo po potrebi razkužite, npr. s Hansaplast sprejem za rane, in se prepričajte, da ste iz nje odstranili morebitne drobce.

Če rana intenzivno krvavi, kar se včasih zgodi pri urezninah na obrazu ali prstu, ustavite krvavitev, tako da s sterilno oblogo pritisnete na rano (npr. oblogo za rane iz gaze ali mehko kompreso).

Glede na lokacijo rane nato izberite ustrezno oblogo. Majhne rane na rokah lahko na primer diskretno prekrijete z majhnimi obliži Hansaplast Aqua Protect priročni set za prste.  Večja odrgnjena mesta, kot je koleno, potrebujejo močnejši obliž, na primer iz linije Hansaplast univerzalnih ali elastičnih obližev.

Nazaj na vrh

ZAŠČITA ŽULJEV

Trpite zaradi žulja? Če je še nepoškodovan, se odločite, ali ga želite pustiti nepokritega, da se zaceli sam. Toda če gre za območje, kjer se lahko drgne, na primer na roki ali peti, morate žulj obvezno čim prej zaščititi pred nadaljnjim drgnjenjem s Hansaplast obližem za žulje. Tako bo žulj oblazinjen in obenem zaščiten pred poškodbami, da se bo lahko zacelil sam (glejte tudi: Takojšnja pomoč pri žuljih v poglavju Oskrba in nega). Obliž za žulje lahko uporabite tudi na predrtem žulju, saj bo zagotovil idealne pogoje za celjenje.

Nazaj na vrh

DIZAJN OBLIŽA: OBLIKA SLEDI FUNKCIJI

Naši obliži, kot so univerzalni ali elastični obliži, ki so na voljo v različnih velikostih ali kot obliži za prirezovanje na želeno velikost, navadno nudijo ustrezno prekrivanje rane. Vendar obstajajo glede na lokacijo rane tudi boljše rešitve, ki ponujajo idealno obliko, velikost, material ali lepljivost in so tako prilagojene prav določenim potrebam.

Poiščite idealen obliž za svoje potrebe v Hansaplastovi ponudbi. 

Zelo majhne rane in odrgnine lahko prekrijete z univerzalnimi okroglimi obliži. 

Večje površine poškodovane kože, na primer na kolenih ali gibljivih delih, kot so sklepi, ki so izpostavljeni gibanju in drgnjenju, prekrijte s Hansaplast elastičnimi obliži.

Za prste in dlani uporabite Hansaplast obliže za prste, ki zaščitijo majhne ureznine. Obliži za prste prekrijejo vse vrste manjših ran na prstih, elastični tekstilni obliži pa so izjemno dolgi za boljši oprijem. Komplet za roke vsebuje različne oblike obližev za različne potrebe, na primer obliže v obliki metulja za zaščito konic prstov.

Ali je vaša rana na mestu, ki ga je izjemno težko prekriti z obližem? Potem preizkusite obliž v spreju. Omogoča udobno uporabo z eno roko, celo na nerodnih mestih, in na rani ustvari vodoodporen, prozoren, zračen in koži prijazen film.

Nazaj na vrh

OSKRBA MANJŠIH OPEKLIN

Pri domači oskrbi manjših opeklin morate najprej poskrbeti za spiranje z mrzlo, tekočo vodo, ki naj traja približno deset minut. 

(Pozor: Na opeklini ne uporabljajte masla, masti ali pudra.)

Prepričanje, da maslo pomiri opekline, je mit! Na opeklinah nikoli ne uporabljajte masla! Namesto tega je prvi ukrep vedno tekoča hladna voda, ki teče čez prizadeto območje vsaj deset minut.
Nazaj na vrh

OTROŠKE UREZNINE IN ODRGNINE

Otroci med igro ali športnimi aktivnostmi pogosto padejo in se poškodujejo, nastanejo odrgnine ali ureznine. Za oskrbo teh majhnih, toda bolečih poškodb obstajajo otroku prijazni načini in nezgode so tako hitro pozabljene.

Preverite koži prijazne, zbirateljske otroške obliže Hansaplast z zabavnimi motivi, kot so Star Wars, medvedek Pu in Frozen. © Disney

Odvisno od vrste, velikosti in mesta rane lahko večino ran povsem preprosto oskrbite kar doma. Dobro oskrbo ran sestavljajo trije koraki: 

1. Čiščenje s Hansaplast sprejem za rane
2.Zaščita rane pred umazanijo in bakterijami
3. Celjenje - redno nanašajte Hansaplast mazilo za celjenje ran, dokler se rana popolnoma ne zaceli. 

Najstniki, ki se velikokrat poškodujejo med športom, bodo morda raje uporabili trpežen elastični obliž Hansaplast.

NASVET

Da lahko svojim družinskim članom vedno ponudite najboljšo oskrbo rane, imejte zalogo obližev različnih oblik in velikosti ter izkoristite ponudbo paketov, kot je Hansaplast paket obližev za roke, ki vsebuje obliže, posebej zasnovane tako, da se prilegajo konici prstov, členkom itd. (Glejte tudi naš seznam, ki ga lahko prenesete s spletne strani, da bo vaša omarica za prvo pomoč vedno popolno založena.)
Nazaj na vrh

OLAJŠANJE ZA KOLENA, KOMOLCE IN ČLENKE

Prekrivanje poškodb na prstih, petah, členkih in kolenih je lahko zapleteno, saj s temi deli veliko gibljete. Vendar je bolje, da jih prekrijete, saj jih tako zaščitite pred umazanijo.
Preizkusite posebne obliže, kot so Hansaplast elastični obliži, ki zagotavljajo vzdržljivo zaščito in obenem omogočajo boljšo gibljivost.
Druga alternativa: uporaba tekočega obliža v spreju, kot je Hansaplast obliž v spreju. Priročna in prozorna zaščita rane nudi takojšnji učinek proti bakterijam. Napršeni film je prožen in ga lahko nanesete tudi na nerodna in težko dostopna mesta. Je vodoodporen (odporen proti prhanju!) in zahteva samo en nanos.

NASVET

Najboljši pogoji za celjenje
Pozabite na to, da morate biti »pogumni« in se ne smete »preveč vznemirjati«, ko rano pustite, da se posuši na zraku, tudi če gre samo za odrgnino ali majhno ureznino. Raziskave so pokazale, da je celjenje pokrite rane v vlažnih pogojih hitrejše in da preprečuje nastanek krast in brazgotin. Preberite več – in preizkusite Hansaplast obliže za hitro celjenje, ki ponujajo najnaprednejšo tehnologijo celjenja ran.
Nazaj na vrh

VELIKE ODRGNINE: PREKRIVANJE XXL

Odrgnine ali praske, ki pokrivajo večje območje kože, je treba prekriti, da se lahko bolje zacelijo. Obliži XXL nudijo prekrivanje, ki ga potrebujejo večje rane, in so na voljo v dveh različicah, namenjenih različnim potrebam. Hansaplast Aqua Protect XXL protibakterijski obliži pomagajo preprečiti okužbo z vodoodpornim slojem in so idealni za prhanje, umivanje in kopanje. Hansaplast Sensitive XXL protibakterijski obliži so veliki in nudijo koži prijazno prekrivanje ran ter mehak in zračen material. Obe vrsti obližev pomagata preprečevati okužbe z blazinicami za rane, ki vsebujejo antiseptično srebro.

Nazaj na vrh

OBČUTLJIVA KOŽA?

Ali niste bili nikoli velik ljubitelj obližev, ker imate občutljivo kožo? Potem boste morda izbrali obliže iz linije Sensitive, ki so posebej prijazni do kože.

Ti obliži so različnih velikosti in so na voljo tudi kot obliži Sensitive s tehnologijo srebrovih ionov, ki ima antiseptične lastnosti in zmanjša tveganje za okužbo.

 

 

Nazaj na vrh

Če je rana globoka, krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika.  
Zdravniško pomoč poiščite tudi v primeru, da ne morete ustrezno očistiti rane.
Če imate sladkorno bolezen, je pravilna oskrba rane še posebej pomembna. Če vas kar koli skrbi, se vedno posvetujte z zdravnikom, tudi glede nege majhnih ran in razpok kože – zlasti na stopalih.
 
Prosimo, upoštevajte, da navedeni napotki in priporočila ne nadomeščajo zdravniškega nasveta. Natančno preberite navodila za uporabo, ki so navedena na embalaži naših izdelkov. Pomembno: če niste prepričani, kako bi pravilno oskrbeli rano, se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom.
 
Informacije na tej spletni strani se ne smejo uporabiti za diagnosticiranje ali zdravljenje zdravstvene težave ali bolezni. Informacije niso nadomestilo za strokovno oskrbo ali nasvet. Če imate ali sumite, da imate zdravstveno težavo, se posvetujte z zdravnikom. Nikoli ne ignorirajte strokovnega zdravniškega nasveta ali odlašajte s tem, da ga poiščete, zaradi nečesa, kar ste prebrali na tej spletni strani.

Za podrobnejše informacije o izdelkih Hansaplast vas prosimo, da stopite v stik z nami po e-pošti na phc@beiersdorf.com. Natančno preberite navodila za uporabo, ki so navedena na embalaži naših izdelkov.