Kaj je vlažno celjenje ran?

Zamisel o vlažnem celjenju ran se je porodila leta 1962, ko je George D. Winter odkril, da epitelizacija – proces zapiranja rane – poteka v vlažnem okolju dvakrat tako hitro kot pod suho krasto. Danes je princip vlažnega celjenja v strokovnih krogih splošno sprejet in razviti so že številni izdelki za celjenje kroničnih ran s pomočjo vlažne terapije.

Kako lahko vlažno celjenje pomaga, da se rana zaceli hitreje in lepše?

Če rano prekrijemo z izdelkom za vlažno celjenje, zagotovimo optimalno okolje, ki ...

  • omogoča kar najboljše pogoje za zapiranje rane (epitelizacijo), tvorbo novega tkiva in imunski sistem
  • dopušča, da proces celjenja ostane nemoten, in zagotavlja hitrejše celjenje
  • preprečuje nastanek kraste in tako optimizira celično migracijo in zmanjša verjetnost nastanka brazgotine
Celjenje rane v vlažnem okolju ima številne prednosti. Glavne tri so naslednje:

1. Optimizacija procesa celjenja rane
Vlažno celjenje pomaga ustvariti in vzdrževati optimalne pogoje za celjenje rane in rast celic. Eksudat rane deluje kot transportni medij za številne bioaktivne molekule, ki zagotavljajo, da se novo tkivo koordinirano oblikuje. Celice rastejo, se delijo in migrirajo hitreje in tako optimizirajo proces celjenja rane.

2. Hitrejše celjenje
V kliničnih študijah je bilo dokazano, da je proces celjenja ran hitrejši, če je rana v vlažnem okolju*. Ker so ustvarjeni optimalni pogoji, sta celična rast in tvorba novega tkiva hitrejša. To pospeši celjenje rane tudi za 50 %!

3. Preprečevanje nastanka brazgotin in zagotovitev lepega celjenja
V vlažnem okolju ne nastane krasta, ki bi zavirala oblikovanje novega tkiva. Če se rana zaceli brez kraste in proces celjenja ostane nemoten, je verjetnost pojava brazgotine bistveno zmanjšana, kar pomeni tudi boljše kozmetične rezultate.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kaj je to?

Hidrokoloidi so zgoščevalne, želirne in stabilizacijske snovi. Sposobni so vsrkati vodo in izcedek iz rane, nabreknejo in tvorijo gel. Zaradi njihove velike kapacitete zadrževanja vode (celo pod pritiskom) se odvečna tekočina, ki priteče iz rane, odvede stran od nje. Hidrokoloidni obliži torej vskrkajo tekočino iz rane in tvorijo gel, ki ustvari vlažno okolje, to pa olajša hitro celjenje.

Kako pomaga?

Hidrokoloidni obliži zagotavljajo hitrejše in boljše celjenje ran, saj ustvarijo vlažno okolje rane, ki optimizira obnavljanje rane in zmanjša tveganje za nastanek brazgotine. Poleg tega oblazinijo rano in tako ublažijo bolečino in pritisk. Hidrokoloid je zelo prožna, vodoodporna, a zračna snov, ki prepušča vodno paro in jo občutljiva koža zelo dobro prenaša.