Kaj je vlažno celjenje ran?

Zamisel o vlažnem celjenju ran se je porodila leta 1962, ko je George D. Winter odkril, da epitelizacija – proces zapiranja rane – poteka v vlažnem okolju dvakrat tako hitro kot pod suho krasto. Danes je princip vlažnega celjenja v strokovnih krogih splošno sprejet in razviti so že številni izdelki za celjenje kroničnih ran s pomočjo vlažne terapije.

Kako lahko vlažno celjenje pomaga, da se rana zaceli hitreje in lepše?

Če rano prekrijemo z izdelkom za vlažno celjenje, zagotovimo optimalno okolje, ki ...

  • omogoča kar najboljše pogoje za zapiranje rane (epitelizacijo), tvorbo novega tkiva in imunski sistem
  • dopušča, da proces celjenja ostane nemoten, in zagotavlja hitrejše celjenje
  • preprečuje nastanek kraste in tako optimizira celično migracijo in zmanjša verjetnost nastanka brazgotine
Celjenje rane v vlažnem okolju ima številne prednosti. Glavne tri so naslednje:

1. Optimizacija procesa celjenja rane
Vlažno celjenje pomaga ustvariti in vzdrževati optimalne pogoje za celjenje rane in rast celic. Eksudat rane deluje kot transportni medij za številne bioaktivne molekule, ki zagotavljajo, da se novo tkivo koordinirano oblikuje. Celice rastejo, se delijo in migrirajo hitreje in tako optimizirajo proces celjenja rane.

2. Hitrejše celjenje
V kliničnih študijah je bilo dokazano, da je proces celjenja ran hitrejši, če je rana v vlažnem okolju*. Ker so ustvarjeni optimalni pogoji, sta celična rast in tvorba novega tkiva hitrejša. To pospeši celjenje rane tudi za 50 %!

3. Preprečevanje nastanka brazgotin in zagotovitev lepega celjenja
V vlažnem okolju ne nastane krasta, ki bi zavirala oblikovanje novega tkiva. Če se rana zaceli brez kraste in proces celjenja ostane nemoten, je verjetnost pojava brazgotine bistveno zmanjšana, kar pomeni tudi boljše kozmetične rezultate.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kaj je to?

Blazinica za rano že vsebuje kremo za celjenje, razvito s pomočjo strokovnega znanja Beiersdorfovih raziskovalcev in v sodelovanju z raziskovalnim laboratorijem Eucerin*. Krema za celjenje vsebuje vazelin, tekoči parafin, trdni parafin in lanolin ter je brez dišav, konzervansov in je zelo prijazna do kože. Krema za celjenje podpira vlažno celjenje ran, ki omogoča hitrejše in boljše rezultate celjenja. Priporočajo jo dermatologi širom sveta, njena učinkovitost pa je bila klinično preizkušena**.

* Mills OH et al. Journal of New Developments in Clinical Medicine. 1993:151-6.
** Kuhlmann M et al. Poster, predstavljen na EADV 2009, Berlin, Nemčija

Kako pomaga?

Hansaplast obiž s kremo za celjenje je prvi obliž, ki nudi praktično rešitev v enem koraku in združuje pravilno oskrbo rane in priročnost. Krema za celjenje ustvari zaščitni sloj in tako omogoča optimalne vlažne pogoje za boljše celjenje. V takšnih pogojih je celjenje rane hitrejše; proces celjenja ima tako boljšo spodbudo kot pri navadnih obližih in verjetnost nastanka brazgotine je zmanjšana.