Kaj je vlažno celjenje ran?

Zamisel o vlažnem celjenju ran se je porodila leta 1962, ko je George D. Winter odkril, da epitelizacija – proces zapiranja rane – poteka v vlažnem okolju dvakrat tako hitro kot pod suho krasto. Danes je princip vlažnega celjenja v strokovnih krogih splošno sprejet in razviti so že številni izdelki za celjenje kroničnih ran s pomočjo vlažne terapije.

Kako lahko vlažno celjenje pomaga, da se rana zaceli hitreje in lepše?

Če rano prekrijemo z izdelkom za vlažno celjenje, zagotovimo optimalno okolje, ki ...

  • omogoča kar najboljše pogoje za zapiranje rane (epitelizacijo), tvorbo novega tkiva in imunski sistem
  • dopušča, da proces celjenja ostane nemoten, in zagotavlja hitrejše celjenje
  • preprečuje nastanek kraste in tako optimizira celično migracijo in zmanjša verjetnost nastanka brazgotine
Celjenje rane v vlažnem okolju ima številne prednosti. Glavne tri so naslednje:

1. Optimizacija procesa celjenja rane
Vlažno celjenje pomaga ustvariti in vzdrževati optimalne pogoje za celjenje rane in rast celic. Eksudat rane deluje kot transportni medij za številne bioaktivne molekule, ki zagotavljajo, da se novo tkivo koordinirano oblikuje. Celice rastejo, se delijo in migrirajo hitreje in tako optimizirajo proces celjenja rane.

2. Hitrejše celjenje
V kliničnih študijah je bilo dokazano, da je proces celjenja ran hitrejši, če je rana v vlažnem okolju*. Ker so ustvarjeni optimalni pogoji, sta celična rast in tvorba novega tkiva hitrejša. To pospeši celjenje rane tudi za 50 %!

3. Preprečevanje nastanka brazgotin in zagotovitev lepega celjenja
V vlažnem okolju ne nastane krasta, ki bi zavirala oblikovanje novega tkiva. Če se rana zaceli brez kraste in proces celjenja ostane nemoten, je verjetnost pojava brazgotine bistveno zmanjšana, kar pomeni tudi boljše kozmetične rezultate.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kaj je to?

Blazinica za rano Hansaplast obliža za hitro celjenje je izdelana iz posebnega poliuretana in je prekrita s tankim poliuretanskim filmom. Material ustvari optimalne pogoje za vlažno celjenje rane. Omogoča absorpcijo izcedka rane, vendar pusti nujno potrebne proteine v rani. Poliuretan je material, ki ga občutljiva koža dobro prenaša, je vodoodporen, toda zračen in prepusten za vodno paro. Blazinica za rano se prilepi na zdravo kožo, ne pa na samo rano, s čimer zagotavlja nebolečo zamenjavo obliža in nemoteno celjenje rane.

Kako pomaga?

Klinične študije so pokazale do 50 % hitrejši proces celjenja ran. Ker zagotavlja optimalne vlažne pogoje celjenja, poliuretanska tehnologija znamke Hansaplast izboljša naravni proces celjenja ran*: spodbuja celično obnavljanje in migracijo ter tako olajša tvorbo novega tkiva. Poleg tega poliuretanska tehnologija oblazini rano, je tanka in prožna ter jo lahko uporabljamo za rane na skoraj vseh predelih telesa.

* Wigger-Alberti et al., J Wound Care 2009; 18(5):208, 210-4