Kaj so brazgotine?

Brazgotine se vedno pojavijo, ko je zunanji sloj kože, imenovan povrhnjica, prerezan in se poškodba širi v usnjico. Ker naše telo ne more nadomestiti uničenega, visoko specializiranega tkiva, se rana »popravi« z veznim tkivom. Rezultat tega je, da se rana prelevi v brazgotino, ki nima dobre prekrvitve, je pogosto neenakomerna in manj prožna ter je lahko različnih barv.

Vrste brazgotin

Hipertrofične brazgotine lahko opišemo kot nabreklo, rdečkasto vezivno tkivo, ki je dvignjeno nad površino okoliške kože in omejeno na izvorno območje rane.

Keloidi so brazgotine, ki se pojavijo po nekaj mesecih in se razširjajo izven izvornega območja rane kot rezultat prekomerne, odvečne tvorbe vlaken vezivnega tkiva.

Atrofične brazgotine ležijo pod nivojem okoliškega tkiva kože in nastanejo predvsem zaradi zmanjšanega števila kolagenskih vlaken znotraj izvorne rane.

Kaj je to?

Pri oskrbi brazgotin je bilo mogoče pokazati, da obliži, izdelani iz koži prijaznega poliuretana, uveljavljene, klinično preizkušene tehnologije pri oskrbi ran, pritiskajo na brazgotino in povišajo temperaturo brazgotine. Ti dve fizikalni dejstvi imata izrazit učinek na naravno reorganizacijo tkiva brazgotine: aktivnost kolagenaze, ključnega encima za proces preoblikovanja, je povečana, aktivirana je mikrocirkulacija v brazgotini in dosežen izboljšan pretok krvi.

Kako deluje?

Hansaplast obliž za zmanjšanje brazgotin je učinkovit pripomoček, ki pomaga zmanjšati vidnost hipertrofičnih brazgotin in keloidov. Klinične študije dokazujejo njegovo pomoč pri procesu preoblikovanja tkiva brazgotine*. Poliuretan dvigne temperaturo in pospeši prekrvitev v tkivu ter tako aktivira telesni metabolizem in spodbuja restrukturiranje veznega tkiva. Prvi rezultati, ki kažejo svetlejšo, bolj gladko brazgotino, so vidni po 3 do 4 tednih uporabe, po 8 tednih neprekinjene uporabe pa je že pričakovati pomemben uspeh.

* Klopp R et al., Journal of Wound Care 200; 9(7):319-324
Mensing H. et al., Aktuelle Dermatologie 2003; 29:230-235
Schmidt, A. et al., Treating. Journal of Wound Care 2001;10(5):149-153
Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14