Kaj je to?

Salicilna kislina je aktivna sestavina, uporabljena v Hansaplast obližih za kurja očesa (in Hansaplast obližih za trdo kožo). Salicilna kislina je uveljavljena in priznana sestavina za oskrbo trde kože in kurjih očes. Zmehča otrdeli sloj kože, pa tudi poroženeli epitelij (jedro kurjega očesa), in deluje vzajemno s celičnimi sestavnimi deli in medceličnimi snovmi zunanjega kožnega sloja in tako pospeši luščenje kožnih celic (korneocitov).

Princip delovanja

Salicilna kislina učinkuje v vrhnjem sloju kože. Kislina deluje tako, da razrahlja medcelično strukturo, ki drži skupaj poroženele celice v kurjem očesu. Posledica tega je povečana hidracija, zaradi katere kurje oko nabrekne in se zmehča (proces, imenovan keratolitično delovanje). Mehanska odstranitev kožnih celic je tako lažja. Obliž je treba prilepiti na suho, čisto kožo in ga pustiti na njej dva dni. Rezultati se morajo pokazati po štirih dneh.

Kaj je kurje oko?

Kurje oko nastane, če je koža izpostavljena stalnemu točkovnemu pritisku. Koža na to reagira s kopičenjem odebeljenega poroženelega območja (trde kože), da se zaščiti pred pritiskom. Če točkovni pritisk na kožo ne preneha, se trda koža nakopiči in se razvije v kurje oko. Na koncu se v osrednji točki, kjer je pritisk največji, oblikuje majhna, stožčasta tvorba trde kože.

Vzroki za kurja očesa

Eden od glavnih razlogov za razvoj kurjih očes je točkovni pritisk. Pritisku na kožo stopala od zunaj kljubuje odpor kosti od znotraj, navadno pa je prisotno tudi trenje, na primer če prsti drgnejo ob obutev. Glavni vzroki za kurja očesa so torej slabo prilegajoča obutev, tesne nogavice, dolgotrajno stanje, ploska stopala, nepravilnosti okostja in nenormalna hoja.