Srebro kot antiseptik

V preteklosti so srebro uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in okužb, za razkuževanje vode in hrane ter za oskrbo opeklin in ran. Danes so izdelki, ki vsebujejo srebro, uveljavljena dezinfekcijska sredstva.

Srebro deluje kot antiseptik, ker so njegovi ioni aktivni in lahko prodrejo skozi bakterijske membrane. Z interakcijo z bakterijskimi encimi in proteini lahko srebro uniči celični profil bakterij, kar povzroči deformacijo celic, izgubo sposobnosti za življenje in inhibicijo procesa replikacije DNK bakterij.

Prednosti srebra

V primerjavi z drugimi antiseptiki je prednost srebra njegova učinkovitost proti širokemu spektru mikroorganizmov celo v majhnih koncentracijah in v dolgem časovnem obdobju.

Pregled glavnih prednosti:

  • preizkušena učinkovitost
  • dokazan antiseptični učinek širokega spektra
  • spodbujanje celjenja in preprečevanje neprijetnega vonja
  • koža ga odlično prenaša
  • prijazen do kože

Vzroki za neprijeten vonj

Pot in njegove interakcija z bakterijami sta primarni vir neprijetnega vonja nog. Ker so noge pogosto zaprte v nogavicah in/ali čevljih oziroma športnih copatah, se zaradi povečane vlažnosti ta težava še okrepi. Razvoj bakterij v mikroflori kože je tako stimuliran, kar vodi v pojav neprijetnega vonja nog.

Kako srebro preprečuje neprijeten vonj

Formule antiperspirantov s srebrom (glejte Hansaplast Silver Protect) nudijo obsežno protimikrobno delovanje celo v majhnih količinah in zmanjšajo število bakterij, ki so glavni vzrok za neželeni neprijeten vonj stopal. Poleg tega zanesljive aluminijeve soli, ki jih vsebuje formula, delujejo tudi kot učinkovit antiperspirant, ki zavira nastajanje potu.