Srebro kot antiseptik

V preteklosti so srebro uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in okužb, za razkuževanje vode in hrane ter za oskrbo opeklin in ran. Danes so izdelki, ki vsebujejo srebro, uveljavljena dezinfekcijska sredstva.

Srebro deluje kot antiseptik, ker so njegovi ioni aktivni in lahko prodrejo skozi bakterijske membrane. Z interakcijo z bakterijskimi encimi in proteini lahko srebro uniči celični profil bakterij, kar povzroči deformacijo celic, izgubo sposobnosti za življenje in inhibicijo procesa replikacije DNK bakterij.

Prednosti srebra

V primerjavi z drugimi antiseptiki je prednost srebra njegova učinkovitost proti širokemu spektru mikroorganizmov celo v majhnih koncentracijah in v dolgem časovnem obdobju.

Pregled glavnih prednosti:

  • preizkušena učinkovitost
  • dokazan antiseptični učinek širokega spektra
  • spodbujanje celjenja in preprečevanje neprijetnega vonja
  • koža ga odlično prenaša
  • prijazen do kože

Vzroki za okužbe

Tudi najmanjše vsakdanje ranice se lahko okužijo. Na celjenje rane in možnost okužbe vpliva več dejavnikov, na primer vrsta in količina bakterij, pa tudi vrsta in lokacija rane. Drugi pomembni dejavniki so višja starost, prisotne bolezni, npr. zmanjšana prekrvitev ali diabetes mellitus, ali zdravljenje z zdravili, npr. s steroidi.

Kako naš izdelek s srebrom preprečuje okužbe

Cilj tradicionalne oskrbe rane s standardnimi obliži je prekriti in zaščititi rano ter absorbirati odvečni izcedek. Izdelki Hansaplast MED s tehnologijo srebrovih ionov vsebujejo srebro, ki učinkuje antiseptično in se sprosti takoj, ko kovinski srebrovi ioni pridejo v stik z rano. Ker srebrovi ioni uničijo bakterije, ki povzročajo okužbe, uporaba tehnologije srebrovih ionov pomaga zmanjšati tveganje za infekcije.