Ureznine: po akutnem močnem sunku z ostrim predmetom (npr. med rezanjem kruha), pogosto krvavijo in imajo rahlo razprte robove rane.

Raztrganine: po prekomernem raztezanju in obremenjevanju prožnosti tkiva, pustijo nepravilne, nazobčane robove rane, ki pogosto zavirajo celjenje in radi pustijo brazgotino. Večje raztrganine zahtevajo kirurški poseg, da se robovi rane ravno zarežejo, rana pa se nato zašije.

 

Odrgnine: odstranitev vrhnjih plasti kože z drgnjenjem, navadno nenevarne, vendar pogosto kontaminirane. Večje odrgnine so zelo boleče, ker se poškodba razširja do živčnih končičev, ki so tik pod kožo.

Fiziologija celjenja ran

Celjenje rane se začne s strjevanjem krvi, da se ustavi krvavitev in da se rana začasno zapre. Za fazo izcejanja je značilno vnetje in pojav edema. Tekočina, eksudat iz rane, vsebuje številne nujno potrebne sestavine, npr. encime, kulture in celice, potrebne za nemoten proces celjenja.

V fazi granulacije se odvijata regeneracija in proliferacija novih celic. Novo nastalo tkivo zapolni rano od spodaj in je na videz svetlo rdeče. Proces celjenja zaključi epitelizacija, preraščanje rane z novim kožnim slojem od robov proti sredini, ki zapre rano.

Strokovno znanje v tehnologiji obližev

Na podlagi dolgoletnih izkušenj in strokovnega znanja v tehnologiji obližev je Hansaplast ena vodilnih blagovnih znamk obližev na svetu. Naši strokovnjaki v centru za raziskave kože v Hamburgu imajo več kot 100 let izkušenj v tehnologiji obližev, oskrbe ran in terapevtske nege kože. V tesnem sodelovanju z vodilnimi zdravstvenimi strokovnjaki so na samem čelu znanstvenega razvoja in tehnologije. To zagotavlja zanesljive in učinkovite inovacije izdelkov.

 

Izdelki Hansaplast sledijo visokim standardom, ko gre za zagotavljanje kar najvišje kakovosti in učinkovitosti preizkušenih izdelkov, ki jih koža odlično prenaša.

Hansaplast je vodilna blagovna znamka izdelkov za oskrbo ran, ki združuje vrhunsko učinkovitost in varnost z izvrstno kakovostjo in medicinsko kompetenco. Ponuja širok spekter visokokakovostnih izdelkov, ki so ji pri milijonih ljudi po vsem svetu prislužili mesto znamke št. 1.

Vloga obliža pri celjenju rane

Tudi najmanjše vsakdanje ranice se lahko okužijo. Na celjenje rane in možnost okužbe vpliva več dejavnikov, na primer vrsta in količina bakterij, pa tudi vrsta in lokacija rane. Drugi pomembni dejavniki so višja starost, prisotne bolezni, npr. zmanjšana prekrvitev ali diabetes mellitus, ali zdravljenje z zdravili, npr. s steroidi.

Tehnologija obližev

Odvisno od tega, kje se rana nahaja, so na voljo različne možnosti, ki ponujajo optimalno tehnologijo, obliko, velikost, material ali lepljivost obliža, prilagojeno specifičnim potrebam. Da lahko dosežemo ustrezno prekrivanje rane, so na voljo obliži z različnimi velikostmi trakov ali v obliki obližev za rezanje, ki jih lahko prirežemo na želeno velikost.
Hansaplast ponuja celo vrsto univerzalnih in visokotehnoloških rešitev za oskrbo najpogojstejših majhnih poškodb.